Τελευταία ακούμε συνεχώς προτροπές για το πώς να μιλάμε για αυτά που μας δυσαρεστούν, να εκφράζουμε τα θέλω μας και να βάζουμε όρια σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Παρόλο που οι περισσότεροι νομίζω είμαστε υπερ αυτής της λογικής, εντούτοις πολλές φορές αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και διστάζουμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας διαιωνίζοντας ένα μοτίβο κακής- επικοινωνίας και δυσλειτουργικών σχέσεων.

Πώς να είστε διεκδικητικοί

Διεκδικητικότητα δεν είναι απλά μια λέξη. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που μας βοηθάει να εκφράζουμε τις επιθυμίες μας, να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα μας, να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, να είμαστε ειλικρινείς και άμεσοι στην άσκηση των προσωπικών μας δικαιωμάτων χωρίς παράλληλα να αρνούμαστε τα δικαιώματα των άλλων.

 

Δέκα τρόποι να διεκδικήσετε

Παρακάτω ακολουθούν δέκα βασικοί τρόποι συμπεριφοράς για να εκφραστείτε διεκδικητικά:

1. Διατηρείτε βλεμματική επαφή όταν απευθύνεστε στον συνομιλητή σας. Κοιτάτε τον άλλον στα μάτια όταν του απευθύνετε τον λόγο.

2. Σταθείτε δυναμικά ευθυτενώς απέναντι στον άλλον. Όταν πρέπει να υπερασπίσετε τον εαυτό σας επιλέξτε να είστε όρθιος απέναντι στον άλλον.

3. Προσεγγίστε τον συνομιλητή σας με σεβασμό στο πολιτισμικό και κοινωνικό πλαίσιο από το οποίο προέρχεται. Η απόσταση που κρατάω από τον άλλον επηρεάζει την επικοινωνία.

4. Χαλαρώστε τις χειρονομίες. Η χαλαρή χρήση χειρονομιών προσθέτει βάθος και ισχύ. Οι χωρίς δισταγμό κινήσεις δείχνουν ευθύτητα, εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και αυθορμητισμό.

5. Εκφραστείτε με το πρόσωπο: η έκφραση του προσώπου πρέπει να συμφωνεί με το μήνυμα. Όταν π.χ θέλω να επικοινωνήσω ότι είμαι θυμωμένη το πρόσωπο μου είναι συνοφρυωμένο.

6. Μιλήστε με σιγουριά. Ο τόνος, ο χρωματισμός, η ένταση της φωνής και η ευχέρεια ομιλίας είναι καθοριστικά για την διεκδικητικότητα. Προτιμάτε να μιλάτε χαμηλόφωνα σε μια συζήτηση αν θέλετε να πείσετε. Χρωματίστε τα λόγια σας τονίζοντας κάποιες συλλαβές και δίνοντας έμφαση σε λέξεις. Τέλος, μιλάτε με ευχέρεια αλλά όχι γρήγορα, αποφεύγοντας τις μεγάλες περιόδους δισταγμών και διακοπών.

7. Συγχρονιστείτε στο κανάλι επικοινωνίας του συνομιλητή. Αφουγκραστείτε την κατάλληλη στιγμή για να εκφράσετε τα συναισθήματα σας. Δεν είναι πάντα εφικτό να δηλώσουμε τη δυσφορία μας σε κάποιον όταν π.χ είναι μπροστά σε άλλους, γιατί μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα (θυμός, ντροπή κ.λ.π). Επιλέξτε τις κατάλληλες συνθήκες για να το κάνετε.

8. Ακούστε με προσοχή: αποκλείστε οποιαδήποτε παρεμβολή στην επικοινωνία με τον άλλο π.χ κλείνω την τηλεόραση και δείχνω στον άλλον με οποιονδήποτε τρόπο ότι τον ακούω και κυρίως ότι τον προσέχω χωρίς να βιάζομαι να ερμηνεύσω ή να απαντήσω. Δίνω χρόνο στον άλλον να ολοκληρώσει αυτό που έχει να πει και στον εαυτό μου να σκεφτώ.

9. Σκεφτείτε τι σημαίνει για εσάς να γίνετε διεκδικητικοί: Πριν αποφασίσω να γίνω διεκδικητικός/η επεξεργάζομαι για λίγο τι σημαίνει για μένα να το κάνω. π.χ αν πω σε κάποιον ότι ενοχλήθηκα, είμαι εγωιστής; μήπως δεν πρέπει να φανερώνω τα συναισθήματα μου; Αυτά είναι παραδείγματα σκέψεων που μας εμποδίζουν να γίνουμε διεκδικητικοί. Νοιώστε σίγουροι για τη διεκδικητικότητά σας και αν όχι, τότε «δουλέψτε» πάνω σε αυτό.

10. Να είστε αυθεντικοί με την έννοια της ειλικρίνειας και της αμεσότητας στο λόγο σας προσέχοντας όμως το περιεχόμενο των λόγων σας ώστε να μην προσβάλλετε η θίξετε τον άλλον με χαρακτηρισμούς.

 

 

Πηγή: Αλμπέρτι Ε.Ρ; Εμμονς,Λ.Μ. «Δικαίωμα σας! Ενας οδηγός για περισσότερο ισότιμες σχέσεις».

Προηγούμενο άρθροΓιατί οι άντρες δεν ξεπερνούν ποτέ τις πρώην τους;
Επόμενο άρθροΧόρχε Μπουκάι: ο αλυσοδεμένος ελέφαντας