Πρακτικά κάθε άνθρωπος στην ζωή του αναμένεται να ζήσει τον χωρισμό με σύντροφό του. Για την έκβαση αυτή ο φιλόσοφος Hazrat Khan είχε πει: «Η θλίψη του εραστή είναι συνεχής στην παρουσία και την απουσία του αγαπημένου. Στην παρουσία εξαιτίας του φόβου και στην απουσία εξαιτίας του πόθου για την παρουσία. Ο πόθος του έρωτα γίνεται με τον καιρό η ζωή του εραστή».

Λόγοι που οδηγούν στο «Grey Divorce»

Ο πρώτος λόγος που οδήγησε σε αυτό το φαινόμενο είναι η μετατόπιση του νοήματος του γάμου. Πλέον δεν αντιμετωπίζεται σαν μία σύμβαση που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει τα μέλη ευτυχισμένα και να διαρκέσει για πάντα. Τα ζευγάρια και τα νεότερα και τα μεγαλύτερα βάζουν την έννοια του γάμου κάτω από νέες συνιστώσες.

Διερωτώνται συχνά αν ο γάμος τους τους κάνει πιο ευτυχισμένους ανθρώπους, αν συμβάλλει στη βελτίωση και την αυτό- ολοκλήρωσή τους. Εάν στις ερωτήσεις αυτές η απάντηση είναι «όχι» τότε το διαζύγιο είναι μία αποδεκτή λύση.

Η αλλαγή της θέσης της γυναίκας και της ισχυροποίησης της στο σύγχρονο κόσμο συνέβαλε στην ευρύτερη εξάπλωση της αποδοχής του διαζυγίου. Η σύγχρονη γυναίκα είναι οικονομικά ανεξάρτητη και μπορεί να φύγει από ένα γάμο που δεν την ικανοποιεί, χωρίς να φοβάται τι θα απογίνει.

Όσον αφορά τώρα στην ηλικία άνω των 50 η ψυχολόγος Susan Brown ανέφερε και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής ως λόγο διαζυγίου. Πιο συγκεκριμένα, εάν ο άνθρωπος ζει πια μέχρι τα 85, μπορεί στα 65 να αποφασίσει να πάρει διαζύγιο. Και αυτό γιατί τα υπόλοιπα είκοσι χρόνια που του απομένουν είναι πολύς καιρός για να τον περάσει με κάποιον που δεν είναι ευτυχισμένος μαζί του. Έτσι το διαζύγιο καθίσταται φυσιολογικό σε αυτές τις ηλικίες ενώ η αναζήτηση νέου συντρόφου εδραιώνεται ως φυσικό και επακόλουθο.

Διαζύγιο άνω των 50

Σίγουρα ένα διαζύγιο σε αυτές τις ηλικίες είναι μία πολύ δύσκολη μετάβαση. Περιλαμβάνει διάφορες φήμες για το πώς θα είναι η ζωή μετά από αυτό, για τη μοναξιά αλλά και την πίεση της ευρύτερης οικογένειας και των φίλων που δυσκολεύονται να κατανοήσουν την αιτία του χωρισμού μετά από τόσα χρόνια.

Τα συναισθήματα μετά από μία τέτοια απόφαση είναι ανάμεικτα και συνήθως περιλαμβάνουν και την ενοχή για αυτή την συζυγική αποτυχία. Τόσα χρόνια κοινής ζωής έχουν δημιουργήσει έναν κοινό κύκλο, παιδιά, ενδεχομένως και εγγόνια τα οποία κάποτε ονειρευόσασταν να ζήσετε μαζί.

Ωστόσο η απόφαση αυτή δύναται να επιφέρει θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων που χωρίζουν. Μεγάλο μέρος της διάθεσης απέναντι σε αυτή την αλλαγή διαμορφώνεται από την οπτική εκείνου που χωρίζει.

Αν ο άνθρωπος είναι διαθέσιμος να προχωρήσει προς βελτίωση στην ζωή του τότε είναι βέβαιο πως πολύ γρήγορα ο χωρισμός θα γίνει ο δρόμος προς το καλύτερο. Από την άλλη η δύναμη που ενέχει το γεγονός από μόνο του, είναι ικανή να κάνει το άτομο να συνειδητοποιήσει πως η ζωή συνεχίζεται και σιγά σιγά όλα θα γίνουν καλύτερα.

Καινούργια σχέση

Έρευνες έχουν γίνει γύρω από το φαινόμενο των διαζυγίων άνω των 50 αλλά γενικώς είναι ακόμη ένας τομές που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Μία από τις βασικότερες μελέτες επάνω στο θέμα έχει γίνει από τους Bulcroft και O’Connor που διερεύνησαν την ερωτική συμπεριφορά ανθρώπων από 62 έως 95 ετών.

Το σημαντικότερο εύρημα είναι πως αποδείχθηκε ότι τα άτομα αυτής της ηλικίας παρουσιάζουν τα ίδια ερωτικά σκιρτήματα με τους νεώτερους ανθρώπους. Η ηλικία και η διάρκεια της ζωής τους είναι πράγματα που τους απασχολούν αλλά δεν αποτελούν τροχοπέδη. Το ρομαντικό δείπνο, η τρυφερότητα και το άγγιγμα ήταν πράγματα που αναζητούνταν.

Μία ακόμα μελέτη της Simpson που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Ύστερος Έρωτας» για ανθρώπους που παντρεύθηκαν ξανά μετά τα 55, απέδειξε επιπλέον πως οι συμμετέχοντες ανέκτησαν την ανάγκη για συντροφικότητα και εγγύτητα με τις νέες τους σχέσεις.

Πώς θα δημιουργηθεί μία μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης;

Σύμφωνα και πάλι με μελέτες τα διαζευγμένα άτομα άνω των 60 προσπαθούν πολύ περισσότερο να βρουν νέους συντρόφους και να διατηρήσουν αυτές τις σχέσεις. Έχοντας πια διανύσει έναν κύκλο ζωή διαθέτουν εμπειρία που τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται τα «θέλω» τους και ψάχνουν ανθρώπους που έχουν κοινές με αυτούς επιθυμίες.

Μάλιστα οι συμμετέχοντες απέδειξαν μεγάλη επιμονή στην προσέγγιση των ερωτικών συντρόφων. Αυτή η επάνοδος στον ερωτικό στίβο προϋποθέτει από τους ίδιους την εύρεση νέων συντρόφων που θα είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με το ταίρι τους για τις απαιτήσεις μίας σχέσης.  Κατ’ επέκταση αυτή η αλληλεπίδραση αυξάνει την επιθυμία για ζωή και λειτουργεί θεραπευτικά για τα μέλη της. Δεν έχουν τις ευθύνες και τα προβλήματα που έχουν οι νεότεροι άρα κατευθείαν η σχέση μπαίνει στα όρια της ψυχαγωγίας και της συνειδητής συμβίωσης.

Όταν και οι δύο επίδοξοι σύντροφοι βάλουν τα όριά τους, συζητήσουν για τα «θέλω» τους και για τον τρόπο που ονειρεύονται να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους τότε ο δρόμος προς την εμπιστοσύνη είναι ανοιχτός. Δεν υπάρχει η ανάγκη παιδιών, το άγχος της δημιουργίας καριέρας και τα οικονομικά προβλήματα. Τα περισσότερα από αυτά –αν όχι όλα- έχουν επιτευχθεί ήδη από τον προηγούμενο σύντροφο.

Εν κατακλείδι η σχέση που πλάθεται στηρίζεται αυτομάτως στις επιθυμίες αποκλειστικά των δύο. Αυτή τη επαφή τους υπενθυμίζει τους λόγους που ερωτεύθηκαν και την περιέργεια που έχουν να μάθουν ο ένας τον άλλο. Έχοντας επιτύχει αυτά καταφέρνουν να διατηρούν την ανάγκη να γνωρίζονται μέρα με την μέρα με ειλικρίνεια. Ένα πλεονέκτημα που χάνεται μέσα στον πολύχρονο γάμο.

Έτσι, μέσα από μία διαλυμένη σχέση που προκύπτει από το διαζύγιο καλλιεργείται το πεδίο για να δημιουργηθεί η καινούρια. Σύμφωνα με τον Erickson ο άνθρωπος δημιουργεί ακόμα πιο στέρεες και αληθινές σχέσεις όταν έχει ζήσει την απώλεια ή τον χωρισμό. Αυτή η συνειδητοποίηση είναι που βοηθά στην επεξεργασίας της νέας σχέσης ως σημαντικού παράγοντα στην ανθρώπινη ζωή.

Πηγές 

Clyde Hendrick, Susan S. Hendrick, Στενές σχέσεις: θεμελιώδη ζητήματα: της ψυχολογίας των διαπροσωπικών σχέσεων, Επιμέλεια: Παναγιώτης Κορδούτης, Εκδ. Πεδίο, Αθήνα 2012

https://www.psychologytoday.com/us/blog/complicated-love/201809/7-key-facts-about-divorce-after-long-marriages 

https://www.everydayhealth.com/emotional-health/why-more-couples-are-divorcing-at-older-ages-than-before-and-what-you-can-do-to-avoid-it/ 

Προηγούμενο άρθροΗ ιδανική γυμναστική για τη ψυχολογία σου (έχεις άγχος, αϋπνία ή απώλεια μνήμης;)
Επόμενο άρθροΓέλιο και υγεία