Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην προσπάθεια να διακόψουμε το τσιγάρο θα πρέπει πρώτον και κυριότερον να είμαστε αποφασισμένες και με σωστό κίνητρο για να το διακόψουμε. Επίσης, θα πρέπει να… απομακρυνθούμε από τυχόν πειρασμούς που θα μας κάνουν να λυγίσουμε και να βάλουμε τσιγάρο στο στόμα μας.

Ας δούμε μερικά… κόλπα για να πετύχει σίγουρα η προσπάθεια που κάνουμε να κόψουμε το κάπνισμα.

 

Υπολογίστε τη δόση της νικοτίνης

Είτε υποκατάστατα νικοτίνης είτε ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν σταματάτε σταδιακά ή όλη τη νύχτα, το σημαντικό είναι να βρείτε την αποτελεσματική δόση νικοτίνης, λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα με την οποία φθάνει στον εγκέφαλο: Χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για εισπνοή και ψεκασμό από το στόμα, 30 λεπτά για τσίχλες και παστίλιες, 16 έως 24 ώρες βραδείας απελευθέρωσης για το έμπλαστρο και μερικά λεπτά για ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, εάν κάνετε επαναλαμβανόμενες και σύντομες εισπνοές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα τσιγάρο ισοδυναμεί με περίπου 1 mg νικοτίνης. Έτσι, αν πάμε για παράδειγμα αντί για 20 τσιγάρα που ισοδυναμούν με 8 mg, μπορούμε να επιλέξουμε ένα έμπλαστρο των 7 mg και να ολοκληρώσουμε την λήψη με παστίλες του 1 mg.

Θέλετε ακόμα να καπνίσετε; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δόση της νικοτίνης είναι πολύ χαμηλή. Ναυτία; Ημικρανίες; Ταχυπαλμίες; Η δόση τότε είναι πολύ ισχυρή. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να αναπροσαρμόσετε. Εφόσον δεν γνωρίζετε, είναι καλύτερο να ζητήσετε συμβουλές από τον φαρμακοποιό εάν επιλέξετε υποκατάστατα νικοτίνης.

Αν προτιμάμε να στραφούμε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι καλύτερο να αγοράζουμε τον εξοπλισμό του σε κατάστημα παρά στο Διαδίκτυο, να λάβουμε επαρκείς πληροφορίες για όλα τα μοντέλα και να δοκιμάζουμε διάφορες γεύσεις. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η σμβουλή ενός ειδικού, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Εκτιμήστε τη βελτίωση

Ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσετε την προσπάθεια να κόψετε το τσιγάρο είναι η βελτίωση που παρατηρείτε στις αισθήσεις και συγκεκριμένα στην ανάκτηση της γεύσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά και με μαρτυρίες μετά από μερικές μέρες όταν και κόβουμε το κάπνισμα, οι γεύσεις αλλά και οι μυρωδιές επανέρχονται σταδιακά.

Ενημερώστε τους γύρω σας

Η μεγαλύτερη παγίδα κατά τις πρώτες μέρες που κόβουμε το κάπνισμα είναι ο κοινωνικός περίγυρος και οι δικοί μας άνθρωποι. Καλό θα είναι να ενημερώσετε εκείνους τους οποίους συναναστρέφεστε συχότερα ότι σταματήσατε το τσιγάρο, ώστε να μην καπνίζουν μπροστά σας και σας βάζουν σε… πειρασμό. Επίσης, σταδιακά θα δείτε ότι ο καπνός θα σας ενοχλεί.

Εντοπίστε την αιτία

Όταν σας έρχεται η διάθεση να καπνίσετε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να εντοπίσετε την αιτία που σας δημιουργεί / προκαλεί την ανάγκη αυτή. Για παράδειγμα η συσχέτιση του καφέ με το τσιγάρο είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, οπότε και θα πρέπει να διαχωριστούν. Παστίλες, ηλεκτρονικά τσιγάρα και έμπλαστρα είναι μια καλή επιλογή για να υποκαταστήσετε τη νικοτίνη του τσιγάρου.

Μην καταδικάσετε τον εαυτό σας

Είναι πολύ πιθανό, εφόσον μπείτε στη διαδικασία να κόψετε το τσιγάρο, να κάνετε κάποιο… παραστράτημα. Οκ, αυτό δεν είναι τόσο τραγικό κι ούτε θα πρέπει να είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Εκείνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να αντιληφθείτε γιατί έγινε αυτό και να είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, ώστε να μην το συνεχίσετε.

Όπως λένε οι ειδικοί, ο καπνιστής είναι σαν τον αλκοολικό. Πάντα θα είναι καπνιστής και θα είναι πολύ εύκολο να κάνει το ολίσθημα.

Όφελος στην τσέπη σας

Ένα καλό κίνητρο για να μην επιστρέψετε στο κάπνισμα είναι να αναλογιστείτε τα χρήματα που γλυτώνετε. Εάν τα βάλετε κάτω και δείτε τα χρήματα που ξοδεύετε κάθε μήνα για τσιγάρα ή καπνό, τότε θα αντιληφθείτε ότι η επιλογή σας είναι σωστή.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Προηγούμενο άρθροΨύχωση
Επόμενο άρθροΠαχυσαρκία