Τι δεν κάνουν οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι ή αυτοί που φημίζονται για τη διαύγεια, ωριμότητα και ψυχολογική τους ισορροπία; Σύμφωνα με το τελευταίο βιβλίο της ψυχιάτρου Amy Morin που έγινε NY Times Best Seller, με τίτλο «13 πράγματα που δεν κάνουν οι διανοητικοί ισχυροί άνθρωποι», οι ισχυροί συναισθηματικά και διανοητικά άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν ορισμένα πράγματα που λειτουργούν σαν κλειδιά για να χτίζουν το χαρακτήρα τους, την συναισθηματική τους ωριμότητα αλλά ταυτόχρονα και την αντοχή και την αντίσταση στην πίεση. Η επιτυχία και το σθένος των ισχυρών ανθρώπων «χτίζεται» πάνω στο τρίπτυχο ελέγχου των σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφοράς.

Ας δούμε λοιπόν τι δεν κάνουν οι δυνατοί άνθρωποι που επιβιώνουν στα δύσκολα και τελικά κατορθώνουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους:

• Δεν ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο στην αυτολύπηση.

Καταλαβαίνουν ότι να λυπάσαι το εαυτό σου, να σκέφτεσαι τι δεν πήγε καλά και τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα, είναι χάσιμο χρόνου, ενέργειας και τελικά αυτοκαταστροφική συμπεριφορά που τελικά μας πληγώνει, καταστρέφει το παρόν και τις σχέσεις μας και μας καθηλώνει. Το κλειδί είναι να αποδεχθούμε την πραγματικότητα και να πάρουμε μαθήματα. Πρέπει να αντικαταστήσουμε την αυτολύπηση με Ευγνωμοσύνη.

• Δεν ξοδεύουν και δεν χαραμίζουν την δύναμή τους σε ανθρώπους και δραστηριότητες που συναισθηματικά, σωματικά και πρακτικά μας εξαντλούν.

Αντίθετα μαθαίνουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να θέτουν όρια σε τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις. Καλλιεργούν την αυτοεκτίμηση και το σεβασμό και καταλαβαίνουν ότι από τα πιο σημαντικά στη ζωή είναι να προσφέρουν Αγάπη με Όρια.

• Δεν φοβούνται ή αποφεύγουν τις αλλαγές.

Οι δυνατοί και ώριμοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι η Αλλαγή. Αντί να την αποφεύγουν και να την φοβούνται, την αγκαλιάζουν. Σύμφωνα με τη Amy Morin κάθε αλλαγή έχει 5 στάδια:

• Τον προβληματισμό πριν τη λήψη μιας μεγάλης απόφασης

• Τον οραματισμό

• Την προετοιμασία

• Την υλοποίηση

• Την παραμονή στο καινούργιο επιθυμητό σημείο

Το κρίσιμο είναι το Πέρασμα από το ένα στάδιο στο άλλο. Αυτό φοβόμαστε, αλλά όσο το αποφεύγουμε εμποδίζουμε τον εαυτό μας να δυναμώσει σαν χαρακτήρας. Αντί να το αποφεύγουμε πρέπει να το τολμήσουμε. Όσο περισσότερο τολμάμε τις αλλαγές τόσο περισσότερο ενδυναμώνουμε τον εαυτό μας και αποκτούμε πίστη στις δυνάμεις μας.

• Δεν βάζουν την προσοχή τους σε πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Οι δυνατοί άνθρωποι έχουν πίστη στον εαυτό τους, στη ζωή και στο «Θεικό» σχέδιο. Εστιάζουν σε ό,τι μπορούν να φέρουν εις πέρας. Δίνουν την προσοχή τους σε ό,τι περνάει από το χέρι τους, προσπαθούνε να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Γιατί γνωρίζουν ότι αυτό είναι το υπόβαθρο μιας ευτυχισμένης ζωής και πιο πετυχημένων διαπροσωπικών σχέσεων.

• Δεν αγωνίζονται να αρέσουν σε όλους και να ευχαριστήσουν τους πάντες.

Γνωρίζουν ότι είναι αδύνατον και είναι χάσιμο χρόνου να ικανοποιήσουν τους πάντες. Αντίθετα προσπαθούν να αρέσουν στον εαυτό τους και στους ανθρώπους που σέβονται. Πολλές φορές ξέρουν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν το «Όχι» και να θέτουν όρια. Γνωρίζουν ότι αυτό θα τους δώσει αυτοσεβασμό, αυτοπεποίθηση και θα τους προφυλάξει.

• Τολμούν και δεν φοβούνται να πάρουν «ασφαλή ρίσκα».

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να πάρουν ρίσκα συναισθηματικά, οικονομικά και κοινωνικά. Όμως οι δυνατοί άνθρωποι τολμούν να πάρουν γιατί γνωρίζουν ότι το ρίσκο μπορεί να τους οδηγήσει στο επόμενο στάδιο εξέλιξης. Άρα τολμούν να το πάρουν και συνεχίζουν με αισιοδοξία στο μέλλον.

• Δεν ζουν στο παρελθόν.

Γνωρίζουν ότι από το παρελθόν που έχει φύγει, το μόνο που έχει μείνει είναι τα μαθήματα και οι εμπειρίες. Γνωρίζουν ότι από εδώ και εμπρός το μόνο που υπάρχει είναι το παρόν και το μέλλον. Γνωρίζουν ότι το να κατοικείς στο παρελθόν είναι αυτοκαταστροφικό, δεν δίνει λύσεις και οδηγεί στη κατάθλιψη. Επιλέγουν να κρατήσουν τα μαθήματα και να κοιτάξουν με δύναμη και αισιοδοξία το μέλλον και να κτίσουν κάτι καινούργιο με νέα οπτική.

• Δεν κάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.

Προτιμούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους, να παίρνουν μαθήματα από ό,τι δεν δούλεψε, να αλλάζουν την συμπεριφορά τους και να υιοθετούν καινούργιες στρατηγικές για το μέλλον. Η δύναμη αυτών των ανθρώπων βασίζεται στον αναστοχασμό και στη κατανόηση λαθών, ώστε να μην επαναληφθούν.

• Δεν ζηλεύουν ή δεν δυσφορούν με την επιτυχία των άλλων.

Δεν εστιάζονται στο τι κάνουν οι άλλοι γιατί γνωρίζουν ότι ο καθένας έχει τη δική του διαδρομή στη ζωή. Αντίθετα χαίρονται για τις επιτυχίες των άλλων και εστιάζονται στη δική τους ζωή και πως μπορούν να φέρουν τη δική τους επιτυχία.

• Δεν τα παρατάνε με την πρώτη αποτυχία.

Γνωρίζουν ότι η επιτυχία δεν έρχεται αβίαστα και εύκολα. Ξέρουν ότι για να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ, να πέσουν και να σηκωθούν πολλές φορές και με υπομονή και επιμονή να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Τελικά αυτή η Πίστη θα τους φέρει στην επιτυχία.

• Δεν φοβούνται στιγμές μοναξιάς και απομόνωσης.

Αντίθετα γνωρίζουν ότι ένας δυνατός άνθρωπος πολλές φορές έχει ανάγκη να μείνει μόνος του με τον εαυτό του για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του και να σχεδιάσει το επόμενο του βήμα που θα τον βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του. Οι στιγμές απομόνωσης, διαλογισμού και οραματισμού αυξάνουν την παραγωγικότητα του τον κάνουν πιο δυνατό, δημιουργικό, παραγωγικό και τελικά πιο επιτυχημένο και ευτυχισμένο.

• Δεν πιστεύουν ότι το σύμπαν τους χρωστάει…

Τα πάντα κερδίζονται με σκληρό αγώνα. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν χρωστάει σε κανένα. Η συγγραφέας αναφέρει το πολύ γνωστό «η ζωή είναι άδικη – life is unfair «. Το μυστικό είναι να εστιάσουμε στις δικές μας προσπάθειες, να μην συγκρινόμαστε με τους άλλους και να μην περιμένουμε κάποια μαγική εξωτερική λύση. Εμείς είμαστε οι «Δημιουργοί της Πραγματικότητας μας».

• Δεν περιμένουν άμεσα και αβίαστα αποτελέσματα.

Γνωρίζουν καλά ότι η επιτυχία δεν συμβαίνει σε ένα βράδυ. Οι αδύναμοι χαρακτήρες είναι βιαστικοί, ανυπόμονοι και επιπόλαιοι. Αντίθετα οι δυνατοί χαρακτήρες έχουν επιμονή και υπομονή, δουλεύουν με στρατηγική για την επίτευξη των στόχων τους και έχουν μακροπρόθεσμο πνεύμα.

Τελικά οι δυνατοί πετυχημένοι άνθρωποι μπορούν με πίστη, επιμονή και υπομονή να μάθουν να εστιάζουν και να προσπαθούν να κατακτήσουν «όχι μόνο το δέντρο αλλά και ολόκληρο το δάσος».

http://www.huffingtonpost.gr

Προηγούμενο άρθροMichelle Pfeiffer: Η σχέση της με το χρόνο – Τι κάνει για να νιώθει όμορφη
Επόμενο άρθροΣεξ μετά τα 50. Τι δυσκολεύει τις γυναίκες