Στις αρχές του 1990 η ψυχίατρος δρ. Elaine Aron  ερεύνησε για πρώτη φορά τα χαρακτηριστικά των πιο ευαίσθητων ανθρώπων. Έχει δημοσιεύσει ουκ ολίγες μελέτες αναφορικά με τους υπερευαίσθητους ανθρώπους, ανέπτυξε, επίσης ένα τεστ αυτογνωσίας για να μάθετε αν ανήκετε σε αυτούς  ενώ κατέληξε και στα πιο εμφανή, κοινά χαρακτηριστικά τους.

Ποια είναι όμως αυτά;

Είναι περισσότερο συναισθηματικά αντιδραστικοί

Δηλαδή, θα σκύψουν με περισσότερο ενδιαφέρον και συναίσθημα πάνω από το πρόβλημα ενός φίλου. Μπορεί, επίσης, να νοιαστούν περισσότερο για το πώς θα αντιδράσει κάποιος εν όψει ενός δυσάρεστου γεγονότος.

Δίνουν μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια

Τα άτομα αυτά είναι τα πρώτα που παρατηρούν π.χ. μια λεπτομέρεια σε ένα δωμάτιο, τα καινούργια παπούτσια κάποιου ή την αλλαγή του καιρού.

Δεν είναι όλα τα υπερευαίσθητα άτομα εσωστρεφή

Περίπου το 30% των υπερευαίσθητων ανθρώπων είναι εξωστρεφείς, σύμφωνα με την Aron. Εξηγεί, βέβαια, ότι οι υπερευαίσθητοι και εξωστρεφείς άνθρωποι μεγαλώνουν συνήθως σε κλειστές κοινωνίες και έτσι επικοινωνούν καθημερινά με πολλούς ανθρώπους.

Συνεργάζονται καλά σε ομαδικές δουλειές

Ακριβώς επειδή σκέφτονται πολύ, τα άτομα αυτά είναι πολύτιμα ως μέλη κάποιας επαγγελματικής ομάδας. Ωστόσο, σπάνια είναι εκείνα που θα λάβουν την τελική απόφαση για κάποιο ζήτημα.

Δεν τους αρέσουν τα ανοιχτά γραφεία

Τα άτομα αυτά προτιμούν να δουλεύουν όσο γίνεται πιο απομονωμένα, ιδανικά από το σπίτι, γιατί με αυτόν τον τρόπο ελέγχουν πιο εύκολα τα ερεθίσματα που δέχονται από το εργασιακό περιβάλλον.

Νιώθουν σε μεγαλύτερο βάθος

Επεξεργάζονται, δηλαδή, τα πράγματα σε βαθύτερο επίπεδο. Έχουν διαίσθηση και το ψάχνουν πολύ μέχρι να κατανοήσουν τι συμβαίνει γύρω τους.

Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να λάβουν αποφάσεις

Τα άτομα αυτά θέλουν περισσότερο χρόνο για να επιλέξουν, γιατί «ζυγίζουν» κάθε πιθανό αποτέλεσμα από αυτήν την απόφαση. Η Aron λέει ότι δεν χρειάζεται να νιώθουν καθόλου άσχημα γι’αυτό, αρκεί να ενημερώνουν το άτομο που ενδεχομένως περιμένει την απόφασή τους, ότι θα χρειαστούν λίγο παραπάνω χρόνο. Και συγχύζονται περισσότερο αν πάρουν τη λάθος απόφαση, γιατί η συναισθηματική αντίδρασή τους είναι υψηλότερη.

Προηγούμενο άρθροΜουσική για μία ηλιόλουστη μέρα!
Επόμενο άρθροΗ μαγική δύναμη της θάλασσας: Πως επιδρά στην ψυχολογία μας