Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, είναι δύσκολο να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση, έχουν αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και συχνά δεν έχουν κίνητρα και είναι επιρρεπείς σε αϋπνία, σε αρκετές περιπτώσεις.

Τα οφέλη από τη φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία είναι γνωστά, αλλά υπάρχει ένας άλλος σημαντικός τομέας για να εξεταστεί κι αυτός δεν είναι άλλος από τη διατροφή.

Τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να καταπολεμηθεί η κατάθλιψη, περιγράφονται παρακάτω:

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, απαιτούνται για την κατασκευή νευρωνικών συνδέσεων του εγκεφάλου, καθώς και των θέσεων υποδοχέων των νευροδιαβιβαστών όπως είναι η σεροτονίνη.

Η έρευνα έχει δείξει ότι άτομα με κατάθλιψη φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β
Το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ενέργειας από την τροφή και οι βιταμίνες που ανήκουν σ’ αυτό θεωρούνται ως αντικαταθλιπτικά θρεπτικά συστατικά. Βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η νιασίνη (Β3), η πυροδοξίνη (Β6) και το φυλλικό οξύ (Β9) δουλεύουν μαζί με το αμινοξύ τρυπτοφάνη για να παράγουν τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη.

Τρυπτοφάνη
Η σεροτονίνη, ο νευροδιαβιβαστής που είναι αρμόδιος για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, κατασκευάζεται στο σώμα χρησιμοποιώντας το αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία πρέπει να παρέχεται μέσω της διατροφής. Η τρυπτοφάνη είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή μελατονίνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για να κοιμηθεί κάποιος.

Δείτε ποιες είναι οι 5 τροφές που καταπολεμούν την κατάθλιψη

1. Ξηροί καρποί

Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και μαγνησίου που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που κάνει τον εγκέφαλο να «νοιώθει καλά».

2. Πράσινο Τσάι

Παρά την καφεΐνη, η Λ-θεανίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο πράσινο τσάι φαίνεται να είναι βαθιά χαλαρωτικό και έχει μια ηρεμιστική επίδραση που διαρκεί μέχρι και 8 ώρες.

3. Ωμό σκόρδο

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κόπωσης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Το σκόρδο περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα σεληνίου μεταξύ των τροφών.

4. Αβοκάντο

Εκτός από το να είναι η υψηλότερη πηγή τρυπτοφάνης, το αβοκάντο είναι επίσης μια από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης, φυλλικού οξέος και των φιλικών για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

5. Λιπαρά ψάρια

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τα ψάρια είναι γνωστά ως «τροφή του εγκεφάλου». Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, περιέχουν το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ DHA, που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ποιότητα της μεμβράνης και την λειτουργία των νεύρων της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο.

Προηγούμενο άρθροΚάν’ το κι ας φοβάσαι – Jeffers Susan
Επόμενο άρθροΠως το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία σου