Ένα κομμάτι πλαστικού από το μακρινό παρελθόν μας προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες της μόλυνσης. Η περιβαλλοντολόγος Maite Mompó, ετών 52, έκανε την ανακάλυψη: «Καθάριζα την παραλία στην οποία πηγαίνω συχνά και βρήκα αυτό το αντικείμενο εκεί».

«Είχα συλλέξει διάφορα κεσεδάκια γιαουρτιού στο παρελθόν, αλλά αυτό τράβηξε την προσοχή μου λόγω της μάρκας – το Yoplait έχει εξαφανιστεί από τα Ισπανικά σούπερ μάρκετ εδώ και χρόνια. Έλεγξα και έχουν εγκαταλείψει την αγορά πριν από το 2000. Μετά, αποφάσισα να το εξετάσω πιο προσεκτικά και ύστερα ανακάλυψα ότι προήλθε από το 1976».

Κεσεδάκι από το 1976 ξεβράζεται σε παραλία και αποδεικνύει τις καταστροφικές συνέπειες του πλαστικού

Η ίδια αναφέρει ότι αυτή της η ανακάλυψη δηλώνει την επείγουσα ανάγκη να διακοπεί η παραγωγή πλαστικού. Και συνέχισε: «Πρόκειται για μια καταστροφή σε επίπεδο πλανήτη. Το πλαστικό δεν εξοντώνει μόνο εκατομμύρια ζώα το χρόνο, αλλά βρίσκεται και στην τροφική μας αλυσίδα. Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το 90% του αλατιού περιέχει μικροπλαστικά και η ίδια ποσότητα βρίσκεται στο πόσιμο νερό».

«Οι άνθρωποι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Το πλαστικό, που ήταν τόσο χρήσιμο και έκανε τις ζωές μας άνετες, θα καταλήξει να μας σκοτώσει».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρει έρευνα που εκτιμά ότι τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να «ζήσουν» μέχρι και 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν. Τα μικροπλαστικά δημιουργούνται όταν μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού διασπώνται σε μικρότερα, αν και ορισμένα κατασκευάζονται για χρήση στην υγεία και στα καλλυντικά προϊόντα.

Αυτά τα μικρά θραύσματα περνούν εύκολα από τα συστήματα φιλτραρίσματος και καταλήγουν στους ωκεανούς, όπου αποτελούν κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή. Θεωρείται ότι ο μέσος άνθρωπος καταπίνει και πίνει 50.000 πλαστικά μόρια κάθε χρόνο – και αναπνέει το ίδιο ποσοστό.

Κεσεδάκι από το 1976 ξεβράζεται σε παραλία και αποδεικνύει τις καταστροφικές συνέπειες του πλαστικού

Φωτογραφίες: Maite Mompó

Προηγούμενο άρθροΤι είναι αυτό που μας γαληνεύει τη ψυχή; Αξίζει να το φέρνουμε κοντά μας πιο συχνά…
Επόμενο άρθροΚρίση πανικού. Γίνεται να αντιμετωπιστεί;