Μην αγχώνεσαι!

 

Η δρ Λαλίτα Σουγκλάνι, ψυχολόγος με έδρα στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, μοιράστηκε τις πληροφορίες σε μια ανάρτηση στο Instagram. Το προφίλ της έχει περισσότερους από 108.000 ακολούθους και θεωρείται ειδική στα ζητήματα κοινωνικής συμπεριφοράς και των ψυχοκοινωνικών διαδικασιών που διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας.

Μια πρόσφατη αναφορά της κεντρίζει το ενδιαφέρον. Καταπιάνεται με μια εκδήλωση άγχους που δεν μας είναι πολύ γνωστή και, σύμφωνα με την ίδια, και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει δώσει ακόμα τη δέουσα προσοχή.

Δύσκολη η διάγνωση, γιατί οι άνθρωποι συχνά κρύβουν τα συμπτώματά τους
Η Λαλίτα εξηγεί κατ’ αρχάς τι είναι το άγχος υψηλής λειτουργικότητας, λέγοντας ότι ο όρος «συνήθως αναφέρεται σε κάποιον που βιώνει άγχος, ενώ εξακολουθεί να διαχειρίζεται αρκετά καλά την καθημερινότητά του». Με λίγα λόγια, δεν είναι εμφανές σε τρίτους ότι το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση άγχους.

Και πρόσθεσε: «Γενικά, ένα άτομο με άγχος υψηλής λειτουργικότητας μπορεί να φαίνεται συγκροτημένο και καλά πετυχημένο εξωτερικά, αλλά να βιώνει ανησυχία, άγχος ή να έχει εμμονικές σκέψεις εσωτερικά». Δηλαδή να βρίσκεται σε μια κατάσταση μόνιμου άγχους.

Σκιαγραφώντας τη διαφορά μεταξύ του άγχους υψηλής λειτουργικότητας και του συνηθισμένου άγχους, η ψυχολόγος πρόσθεσε: «Τα άτομα με άγχος υψηλής λειτουργικότητας είναι συχνά σε θέση να φέρουν εις πέρας εργασίες και φαίνεται να λειτουργούν καλά σε συγκεκριμένες κοινωνικές καταστάσεις».

«Αλλά εσωτερικά αισθάνονται όλα τα ίδια συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής», προειδοποίησε, αναφέροντας τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι κάποιος πάσχει από άγχος υψηλής λειτουργικότητας, το οποίο μπορεί είναι αρκετά δυσδιάκριτο.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, η αναγνώριση των σημείων και των συμπτωμάτων του άγχους υψηλής λειτουργικότητας είναι «δύσκολη σε μεγάλο βαθμό επειδή οι άνθρωποι συχνά κρύβουν τα συμπτώματά τους», τα οποία, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητά τους στην κοινωνική τους δραστηριότητα, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη τη διάγνωση.

Οκτώ σημάδια άγχους υψηλής λειτουργικότητας
Η Λαλίτα συνέχισε απαριθμώντας οκτώ σημάδια, δείκτες του άγχους υψηλής λειτουργικότητας.

Η ανάγκη να ευχαριστούμε τους άλλους συνεχώς.
2. Η δυσκολία να λέμε «όχι».

3. Το αίσθημα της αποτυχίας, μετά από ένα λάθος που οδηγεί σε αυτοαμφισβήτηση.

4. Αϋπνία και κόπωση.

5. Ταραχή όταν διαταράσσεται η ρουτίνα μας.

6. Η ψευδής εικόνα στους άλλους ότι τα έχουμε όλα υπό έλεγχο, αλλά στην πραγματικότητα στο εσωτερικό μας υπάρχει έντονη ανησυχία.

7. Υπερβολική σκέψη και ανάλυση, με την ταυτόχρονη ανησυχία ότι δεν κάνουμε αρκετά.

8. Ένας παραλυτικός φόβος αποτυχίας, στοχεύοντας στην τελειότητα και εμμένοντας στα λάθη του παρελθόντος.

Χρόνια συμπτώματα άγχους
Σύμφωνα με τη δρ. Λαλίτα, «μερικές φορές το άγχος κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται υπερβολικά, να αναλύουν υπερβολικά και να υπεραποδίδουν, αφήνοντάς τους σε μια συνεχή και μόνιμη κατάσταση πίεσης.

«Ενώ τα άτομα αυτά φαίνεται να λειτουργούν κανονικά και να φαίνονται καλά εξωτερικά, συχνά αγωνίζονται εσωτερικά με χρόνια συμπτώματα άγχους».

«Αν αυτό σας περιγράφει, είναι σημαντικό να λάβετε τη σωστή υποστήριξη από τον σύμβουλο ψυχικής υγείας σας», σημειώνει η ειδικός.

 

Πηγή: www.iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΟι 7 τύποι μιας πετυχημένης σχέσης. Ποια είναι η δική σας;
Επόμενο άρθρο«Κουμπί πανικού» στα κινητά για γυναίκες που κινδυνεύουν- Πώς θα λειτουργεί