Το να πίνουμε καφέ έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, από μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων έως μείωση του κινδύνου νόσου του Πάρκινσον.
Και μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δείχνει μια άλλη (οφέλεια) προτείνοντας ότι τα άτομα που πίνουν καφέ καθημερινά έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν και να πεθάνουν από ηπατική νόσο.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Public Health, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 495.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο σε διάμεσο διάστημα 10 ετών. Παρακολούθησε ποιοι άνθρωποι ανέπτυξαν χρόνια ηπατική νόσο και σχετικές ηπατικές παθήσεις, για τις οποίες αυξάνονται οι ανησυχίες παγκοσμίως.
Σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν καφέ, τα άτομα που πίνουν καφέ παρουσίασαν 21% μειωμένο κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου και 20% μειωμένο κίνδυνο χρόνιας ή λιπώδους ηπατικής νόσου. Επίσης, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από χρόνια ηπατική νόσο σε περίπτωση που διαγνωσθούν με αυτήν.
″Ο καφές είναι ευρέως προσβάσιμος και τα οφέλη που βλέπουμε από τη μελέτη μας μπορεί να σημαίνουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια πιθανή προληπτική θεραπεία για χρόνια ηπατική νόσο”, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο τύπου.
Η ηπατική νόσος είναι ένα σημαντικό ζήτημα υγείας σε όλο τον κόσμο – ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλό εισόδημα – που έχει αυξηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1 στους 10 Αμερικανούς υποφέρει από κάποιας μορφής ηπατικής νόσου, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί. Πιθανές αιτίες ηπατικής νόσου συμπεριλαμβάνουν ιούς, γενετική, αντιδράσεις σε φάρμακα, υπερβολική χρήση αλκοόλ ή συνδυασμούς αυτών.
Τα προληπτικά οφέλη του καφέ που σχετίζονται με το ήπαρ στη νέα μελέτη φάνηκαν να είναι υψηλότερα σε άτομα που έπιναν αλεσμένο καφέ, παρά στιγμιαίο. Ο αλεσμένος καφές έχει υψηλότερα επίπεδα καβεόλης και καφεζόλης, δύο χημικές ενώσεις που είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αλλά συνολικά, οι ειδικοί προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν ακριβώς γιατί ο καφές έχει οφέλη. Η έρευνα επικεντρώνεται συχνά στο ρόλο των φυτικών ενώσεων που είναι γνωστές ως πολυφαινόλες, τις οποίες διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό οι κόκκοι καφέ.
Η τρέχουσα μελέτη, ωστόσο, έρχεται με προειδοποιήσεις. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί άνθρωποι και από υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα, οπότε είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί ως προς την διεξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με αυτά τα ευρήματα για ένα ευρύτερο κοινό.
Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην ερμηνεύουμε μελέτες όπως αυτή – ή οποιαδήποτε άλλη έρευνα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία του καφέ – ως κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε πότες καφέ εάν δεν είμαστε ήδη. Υπάρχουν πιθανά μειονεκτήματα καθώς και αρνητικά στην κατανάλωση καφέ, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του ύπνου και της καούρας.
Για να βοηθήσουμε στην πρόληψη της ηπατικής νόσου, είναι επίσης σημαντικό να ασκούμαστε τακτικά, να τρώμε μια ισορροπημένη διατροφή και να περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες για τα φάρμακα και να τα παίρνουμε μόνο όταν τα χρειαζόμαστε.
Συνολικά, δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν καφέ κάθε μέρα – και ότι πριν από λίγα χρόνια, πολλοί άνθρωποι ανησυχούσαν ότι ήταν πιθανό καρκινογόνο – η νέα έρευνα είναι καλή είδηση. Εάν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τον καφέ, ας προσπαθήσουμε να μην πίνουμε περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα (τουτέστιν τέσσερα φλιτζάνια καφέ, το μέγιστο) και να είμαστε προσεκτικοί με συμπληρωματικά (όπως ζάχαρη και σιρόπι).
Στη συνέχεια μπορούμε να κεράσουμε τον εαυτό μας ένα ακόμα φλιτζάνι.