Τα φάρμακα, η θεραπεία, η προσοχή και η άσκηση μπορεί να είναι όλες καλές επιλογές για τη θεραπεία πραγματικών διαταραχών ή για την αντιμετώπιση του καθημερινού άγχους. Ωστόσο, παίζει σημαντικό ρόλο και το τι τρώτε.
“Όλων μας αλλάζει η διάθεση μετά το φαγητό ή το ποτό”, λέει η Sharon Zarabi, RD, διευθυντής του προγράμματος bariatric στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη. “Η συμπεριφορά και η διάθεση μπορούν να ελεγχθούν από τα συστατικά που βάζουμε στον οργανισμό μας”. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το πόσο τρώτε, αλλά το φαγητό μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους σας. Εδώ είναι τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν άγχος.
Καφές
Η καφεΐνη επηρεάζει τον οργανισμό σας με τον ίδιο τρόπο όπως ένα τρομακτικό συμβάν – με την αδρεναλίνη, λέει ο Su-Nui Escobar, PhD, RDN, εθνικός εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διατροφολογίας. Μπορεί επίσης να απελευθερώσει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Αυτές οι ορμόνες προάγουν το άγχος και προκαλούν αϋπνίες, κι αυτές επιδεινώνουν το άγχος. Μερικές μη καφεϊνούχες αλλά καλές εναλλακτικές λύσεις είναι: τσάι από βότανα (όχι μαύρο), καφές ντεκαφεϊνέ ή νερό με βιταμίνες.
Λευκό ψωμί
Ή λευκό ρύζι ή λευκά ζυμαρικά. Όλα αυτά περιέχουν επεξεργασμένα σάκχαρα τα οποία, γενικά είναι κακή επιλογή και μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας. “Η ζάχαρη αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και μετά παρατηρείται μία γρήγορη πτώση του σακχάρου η οποία σχετίζεται με το άγχος”, λέει ο Escobar. Η ζάχαρη είναι γνωστό έχει παρόμοια δράση στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με την κοκαΐνη.
Προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, καστανό ρύζι και γλυκοπατάτες. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι ένας από τους πυλώνες των σχεδίων υγιεινής διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή και η διατροφή DASH (Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης).
Αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά περιέχουν και καφεΐνη και ζάχαρη, γι’ αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε άγχος. Η καφεΐνη μπορεί να σας κάνει να τρέμετε ενώ η ζάχαρη, λέει η Zarabi, “είναι σαν ναρκωτικό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλό μας. Αυξάνει τη διάθεσή μας στην αρχή, αλλά μακροπρόθεσμα, επιδεινώνει τη συναισθηματική μας ευεξία και προκαλεί φλεγμονή και υπερβολικό σωματικό λίπος”. Σύμφωνα με τις Οδηγίες Διατροφής 2015-2020, σχεδόν τα μισά από τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή των Αμερικανών προέρχονται από χυμούς και αναψυκτικά. Και μην καλό είναι να αποφεύγετε τα προϊόντα διαίτης ως υποκατάστατο, καθώς μπορεί να σας προκαλέσουν κατάθλιψη.
Τηγανητά φαγητά
Τα τηγανητά τρόφιμα (όπως τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο, τηγανητά κρεμμύδια και ντόνατς) μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο άγχος, αλλά και κατάθλιψη. Και σχεδόν τα μισά άτομα με κατάθλιψη έχουν επίσης άγχος, λέει η Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής
Τα τηγανητά τρόφιμα συνδέονται επίσης με καρδιακές παθήσεις που είναι ο νούμερο ένα λόγος θανάτου των Αμερικανών. Πολλές μελέτες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών επιβεβαίωσαν τον σύνδεσμο, με μια μελέτη επισκόπησης του 2015, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, διαπιστώνοντας ότι η κατανάλωση τηγανητών τροφών τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακή ανεπάρκεια, παχυσαρκία και υπέρταση. Κι αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος σε κάποιον με υποκείμενα νοσήματα.
Χυμός φρούτων
Πολλοί από τους χυμούς φρούτων που αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ είναι 10% φρούτα και 90% ζάχαρη, επισημαίνει ο Escobar. Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα όταν στοίβετε τον χυμό μόνοι σας, λέει. Σκεφτείτε το: όταν τρώτε ένα φρούτο, ας πούμε ένα πορτοκάλι, τρώτε μόνο ένα ή δύο κάθε φορά. Και περιέχει λιγότερη ζάχαρη από το χυμό, αλλά είναι επίσης γεμάτο με φυτικές ίνες, που πέπτονται πιο αργά, διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό και σας κάνει να αισθάνεστε χορτασμένοι για περισσότερο. Αν φτιάξετε φρέσκο χυμό, θα χρειαστείτε εύκολα, πέντε ή έξι πορτοκάλια. Αυτό το ποτήρι περιέχει υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και δεν έχει φυτικές ίνες για να διαχειριστούν την ομαλή αύξηση του σακχάρου.
Αλκοόλ
Πίνετε αλκοόλ και αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε χαλαροί για λίγο, αλλά μπορεί να σας δημιουργήσει ένταση και να χάσετε τον ύπνο σας, σίγουρη συνταγή πρόκλησης άγχους, λέει ο Escobar. Και όπως και το παγωτό και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, το αλκοόλ αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που οδηγούν σε άγχος και κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ακόμα έναν λόγο που μπορεί να αισθάνεστε νευρικοί.
Τεχνητά γλυκαντικά
Θα νομίζατε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία τεχνικά δεν είναι ζάχαρη και δεν προσθέτουν θερμίδες στην ημέρα σας, δε θα σας επηρεάζουν κάπου. Στην πραγματικότητα, όχι. Αυτά τα πρόσθετα μπορεί να προκαλέσουν τις ίδιες παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε με τη ζάχαρη ή την καφεΐνη, μαζί με το αίσθημα κόπωσης, τις αλλαγές στη διάθεση και τον αίσθημα παλμών της καρδιάς. Η ασπαρτάμη, ένα από τα πολλά γλυκαντικά υψηλής έντασης που έχει εγκριθεί από το FDA, εμποδίζει πραγματικά την παραγωγή σεροτονίνης (η “αίσθηση καλής” χημικής ουσίας) στον εγκέφαλο.
ΠΗΓΗ: Iatronet.gr