Μαγειρευτό φαγητό για τον σκύλο μου

Το μαγειρευτό φαγητό με φρέσκα υλικά είναι το είδος διατροφής που προτιμούν τα περισσότερα σκυλιά. Στα αρχαία χρόνια, στην αρχή δηλαδή της συνύπαρξης του ανθρώπου με τον σκύλο, ο σκύλος τρεφόταν με τα αποφάγια του ανθρώπου. Αυτό είχε ως συνέπεια ο οργανισμός του σκύλου να αναπτύξει ένζημα που μεταβολίζουν το μαγειρεμένο κρέας και το άμυλο. Είναι όμως σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε ποιά τρόφιμα είναι κατάλληλα για τα σκυλιά μας, ποιές είναι οι σωστές ποσότητες και πώς πρέπει να επεξεργαζόμαστε τις πρώτες ύλες.

Ποια είναι τα οφέλη του σπιτικού μαγειρευτού φαγητού για τον σκύλο μας;

Στοχευμένα γεύματα

Το είδος του σκύλου παρουσιάζει μία πολύ μεγάλη ποικιλομορφία. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές φυλές που επιβιώνουν σε διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι διατροφικές ανάγκες του κάθε σκύλου ποικίλλουν και δεν είναι για όλους τους σκύλους οι ίδιες. Επιπλέον η κατάσταση της υγείας του κάθε σκύλου επηρεάζει την καθημερινή διατροφή του. Με το μαγειρευτό φαγητό πετυχαίνουμε να έχουμε το ιδανικό γεύμα για τον σκύλο μας, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του, περιέχοντας τις κατάλληλες ουσίες.

Καλύτερος μεταβολισμός

Το μαγειρευτό φαγητό με φρέσκα υλικά μεταβολίζεται πιο εύκολα από τον οργανισμό του σκύλου. Ο άγριος σκύλος και ο λύκος στην φύση καταναλώνουν τροφές που αποτελούνται από 60% υγρασία και ο οργανισμός τους μεταβολίζει το 95% από τις ουσίες που τρώει. Ενώ ένας σκύλος που τρώει ξηρά τροφή, μεταβολίζει μόλις το 75% των ουσιών που περιέχονται στη τροφή.

Απουσία τεχνητών συμπληρωμάτων

Το μαγειρευτό φαγητό περιέχει φυσικές βιταμίνες, ιχνοστοιχία και μέταλλα. Ο οργανισμός του σκύλου μπορεί να τις επεξεργαστεί πιο αποτελεσματικά από τα τεχνητά συμπληρώματα.

Απουσία συντηρητικών ουσιών

Όπως συμβαίνει και στη διατροφή των ανθρώπων, τα συντηρητικά που υπάρχουν για να συντηρούμε μία τροφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του οργανισμού.

Δυνατότητα μεγάλης ποικιλίας γεύσεων

Ειδικά σε σκυλιά που είναι δύσκολα στο φαγητό ή σε σκυλιά που έχουν ανορεξία, το μαγειρευτό φαγητό μπορεί να είναι προσαρμοσμένο και στοχευμένο στις ιδιαίτερες προτιμήσεις και ανάγκες τους.

Τι πρέπει να περιέχει ένα μαγειρευτό φαγητό για σκύλο;

Το πιάτο του σκύλου μας πρέπει να αποτελείται καθημερινά από ζωικές πηγές, φυτικές πηγές και συμπληρώματα. Όταν μαγειρεύουμε για τον σκύλο μας μπορούμε να διαλέξουμε υλικά από μία πολύ μεγάλη ποικιλία τροφίμων που καλύπτουν όλες τις διατροφικές του ανάγκες.

Μαγειρευτό φαγητό για τον σκύλο

Ζωικές πηγές:

  1. Κρέας και ψάρι: ανάλογα με την φυσική κατάσταση του σκύλου, την ηλικία του και τις προτιμήσεις του, χρησιμοποιούμε εναλλάξ δύο με τρία διαφορετικά είδη κρέατος (άσπρο, κόκκινο κρέας) και ψάρι ώστε να εξασφαλίζουμε τις ανάγκες του για πρωτεϊνες, βιταμίνες, λιπαρά και μέταλλα.
  2. Εντόσθια: στο μαγειρευτό φαγητό μπορούμε να χρησιμοποιούμε συκώτια, σπλήνες, καρδιές, νεφρά, πατσά και άλλα. Τα εντόσθια προσφέρουν στον σκύλο μας σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Π.χ. το συκώτι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, παρ’όλ’αυτά η ποσότητα του δεν πρέπει να ξεπερνάει το 5-10% του γεύματος.
  3. Κόκαλα: τα κόκαλα ως πηγή ασβεστίου είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη διατροφή του σκύλου μας. Τα προσφέρουμε αποκλειστικά σε ωμή κατάσταση. Σε περίπτωση που ο σκύλος δεν έχει μάθει να τρώει ωμά κόκαλα ή δυσκολεύεται στην χώνεψή τους, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με σκόνη κέλυφους αυγού, αλεύρι κόκαλου και άλλες φυσικές πηγές ασβεστίου.
  4. Γαλακτοκομικά: παρόλο που τα γαλακτοκομικά δεν είναι απαραίτητα στο γεύμα του σκύλου μας, είναι μία υγιεινή πηγή πρωτεϊνών και περιέχουν προβιοτικές ουσίες που είναι χρήσιμες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Δεν πρέπει όμως να ξεπερνούν το 10% του γεύματος. Κατάλληλα γαλακτοκομικά για τα σκυλιά μας είναι το ανθότυρο, το cottage cheese και το γιαούρτι.
  5. Αυγά: στον σκύλο αρέσει πάρα πολύ το αυγό και ο οργανισμός του μπορεί να το μεταβολίζει πολύ καλα. Το αυγό είναι μία καλή πηγή πρωτεϊνών και μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση κρέατος. Πρέπει να του το προσφέρουμε καλά μαγειρεμένο λόγω της αβιδίνης που περιέχει.

Φυτικές πηγές:

  1. Λαχανικά: είναι σημαντική πηγή φολικού οξέος, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και ινών. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε σχεδόν όλα τα είδη των λαχανικών που τρώμε κι εμείς. Αν ο σκύλος αρνιέται να τρώει λαχανικά, το συμπλήρωμα με ειδικές ίνες είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εντέρου.
  2. Υδατάνθρακες: παρόλο που οι υδατάνθρακες από ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, αμάραντο και κεχρί δεν είναι απαραίτητρο στοιχείο στη διατροφή του σκύλου μας, μπορούμε ωστόσο να τα χρησιμοποιούμε σαν άμεση πηγή ενέργειας που μεταβολίζεται εύκολα.
  3. Φρούτα: είναι σημαντική πηγή βιταμινών και ινών και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του σκύλου.
  4. Βότανα: είναι φυσικό στοιχείο στη διατροφή των λύκων και των άγριων σκύλων. Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθαρίζουν το γαστρεντερικό σύστημα και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών ή ενοχλήσεων.
  5. Καρποί και σπόροι: περιέχουν πολλές καλές θρεπτικές ουσίες και μπορούν να εμπλουτίζουν τη διατροφή του σκύλου μας. Κατάλληλα είναι τα καρύδια, τα βραζιλιάνικα καρύδια, τα φουντούκια, οι ηλιόσποροι και οι κολοκυθόσποροι.

Συμπληρώματα:

Για την κάλυψη των λιπαρών οξέων Ω3 και Ω6 και ως επιπλέον πηγή ενέργειας, τα λάδια είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή του σκύλου μας. Οι αναλογίες από φυτικά έλαια (λάδι κάνναβης, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο και άλλα) και ζωικά έλαια (λάδι σολομού, μουρουνέλαιο) πρέπει να είναι ¾ και ¼. Εκτός από τα λάδια υπάρχουν και άλλα συμπληρώματα φυσικής προέλευσης που μπορούμε να χρησιμοποιούμε για την αντικατάσταση διάφορων τροφικών ουσιών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: το κέλυφος αυγού, διάφορες ίνες όπως το ψύλλιο, η μαγιά μπύρας και άλλα.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν φτιάχνουμε μαγειρευτό φαγητό για τον σκύλο μας;

Σωστή ποσότητα από θερμίδες

Η ποσότητα (θερμίδες) του μαγειρευτού φαγητού, όπως και σε άλλες μορφές διατροφής, εξαρτάται από τις δραστηριότητες, την ηλικία, το μέγεθος, τις συνθήκες διαβίωσης του σκύλου και τη δυνατότητα μεταβολισμού η οποία μπορεί να διαφέρει από σκύλο σε σκύλο κατά ένα 30% πάνω κάτω. Λόγω της υγρασίας που περιέχουν τα φρέσκα υλικά, η ποσότητα του μαγειρευτού φαγητού είναι περίπου η διπλάσια της ποσότητας μίας τροφής ξηράς μορφής.

Σωστές αναλογίες μεταξύ ζωικών και φυτικών ουσιών

Οι σωστές αναλογίες μεταξύ ζωικών ουσιών (κρέας, εντόσθια, κόκαλα, γαλακτοκομικά, αυγά) και φυτικών ουσιών (λαχανικά, υδατάνθρακες, φρούτα) εξαρτώνται κυρίως από την ηλικία του σκύλου και την φυσική κατάστασή του και κυμαίνονται απο 50% φυτικές – 50% ζωικές στα 80% ζωικές – 20% φυτικές. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι δοσολογίες από φυσικά συμπληρώματα διατροφής και βότανα. Μ’έναν έλεγχο διατροφής για την ισορροπία του γεύματος από έναν ειδικό διατροφολόγο μπορούμε να έχουμε τις σωστές ποσότητες σε όλα τα υλικά του διατροφολογίου.

Επεξεργασία των πρώτων υλών

Με τη σωστή επεξεργασία των πρώτων υλών, δεν χάνονται από το γεύμα οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία και εξασφαλίζουμε τον μέγιστο δυνατό μεταβολισμό από τον σκύλο. Ο κατάλληλος τρόπος να μαγειρεύουμε το κρέας είναι το βράσιμο και το προσφέρουμε στον σκύλο μας μαζί με το ζουμί. Όσον αφορά στα λαχανικά, μπορούμε να τα προσφέρουμε είτε βρασμένα είτε ωμά κομμένα στο μπλέντερ. Σχετικά με τους υδατάνθρακες, τα υλικά (ρύζι, πατάτες, μακαρόνια και άλλα) πρέπει να τα βράζουμε πολύ καλά, περισσότερο από όσο τα βράζουμε για ανθρώπινη χρήση. Τέλος για τα φρούτα, πρέπει να αφαιρούμε την φλούδα τους και τα προσθέτουμε στο φαγητό σε μικρά κομμάτια.

Σωστές ποσότητες από φυσικά συμπληρώματα

Αν πρέπει να προσθέσουμε συμπληρώματα εξαρτάται από τα συστατικά του γεύματος και από τις ιδιαίτερες ανάγκες του σκύλου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέχουμε την υπερδοσολογία.

Σωστή συντήρηση του μαγειρευτού φαγητού

Ειδικά στα μαγειρευτά φαγητά έχει μεγάλη σημασία η σωστή συντήρησή τους. Όταν τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για δύο με τρεις μέρες, ενώ αν τα καταψύξουμε σε ειδικές συσκευασίες (μετά το μαγείρεμα) η διάρκεια της συντήρησης είναι μερικοί μήνες. Όταν τα ξεπαγώνουμε πρέπει να τα βάζουμε στο ψυγείο χωρίς την συσκευασία τους.

Σωστή θερμοκρασία του μαγειρευτού φαγητού

Το μαγειρευτό φαγητό, όταν το προσφέρουμε στον σκύλο μας, πρέπει να είναι πάντα σε θερμοκρασία δωματίου.

Μαγειρευτό φαγητό για τον σκύλο

Μπορούμε να φτιάξουμε γεύματα που να είναι ένας συνδυασμός ξηράς τροφής και μαγειρευτού φαγητού; Τι πρέπει να προσέχουμε;

Όταν ταΐζουμε ανάμικτη διατροφή στον σκύλο μας, για το μαγειρευτό φαγητό που προσθέτουμε στην ξηρά τροφή ισχύουν τα ίδια που αναφέραμε παραπάνω: σωστές αναλογίες ουσιών και σωστά προσαρμοσμένη δοσολογία ώστε να έχει την κατάλληλη ενέργεια και όλα τα απαραίτητα συστατικά μαζί με την ξηρά τροφή.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε όταν μαγειρεύουμε για τα σκυλιά μας;

Ανάλογα με το βάρος του σκύλου, η υπερδοσολογία μερικών τροφίμων μπορεί να είναι τοξική και να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι το ωμό αυγό, οι μελιτζάνες, το αβοκάντο, τα ωμά όσπρια, οι ωμές πατάτες, το αμύγδαλο, τα κουκούτσια απο φρούτα, οι πιπεριές, τα πράσινα μέρη από ντομάτες, τα άγουρα καρύδια, οι σταφύδες και τα προϊόντα που περιέχουν ξυλιτόλη. Επίσης δεν πρέπει να ταΐζουμε ποτέ μαγειρεμένα κόκκαλα και δεν ταϊζουμε ωμό χοιρινό κρέας. Προσέχουμε τη δοσολογία από τα συμπληρώματα. Δεν ταΐζουμε ωμό ψάρι σε μεγάλη ποσότητα. Δεν ταΐζουμε σπανάκι, λάχανο και σιτυρά σε μεγάλες ποσότητες.

 

Πηγη  ygeiamasnews.gr

Προηγούμενο άρθρο6 καταστάσεις που μοιάζουν αλλά δεν είναι κατάθλιψη
Επόμενο άρθρο«Σιωπηλό κούρεμα»: Η νέα τάση στα κομμωτήρια της Γερμανίας