Νομίζεις ότι θετική διάθεση χρειάζεσαι μόνο για περνάς καλά με τους φίλους σου ή για να διασφαλίζεις το απαραίτητο πάθος σε ότι κάνεις; Πολλές και διαφορετικές έρευνες τα τελευταία χρόνια έρχονται να επιβεβαιώσουν τα οφέλη της στην υγεία καθώς τα άτομα με θετική διάθεση τείνουν να αρρωσταίνουν λιγότερο, αναρρώνουν γρηγορότερα ενώ ακόμα και σε περίπτωση χρόνιου νοσήματος έχουν καλύτερη πρόγνωση και πορεία αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psycosomatic Medicine αναφέρει ότι τα άτομα που έχουν γενικά θετική διάθεση αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά με γρίπη ή κρυολόγημα.
Επειδή λοιπόν τα οφέλη είναι σίγουρα πολλά αξίζει τον κόπο να κάνεις ότι περνά από το χέρι σου για να ενισχύσεις την θετική σου διάθεση ακόμα και τις μέρες ή τις ώρες που έχει την τάση να παίρνει την κατιούσα. Ορίστε πως:
Διατήρησε σταθερή ρουτίνα
Η ύπαρξη ρουτίνας λειτουργεί μεταξύ άλλων και ως ρυθμιστής της διάθεσης. Γι’ αυτό είναι σκόπιμο να φροντίζεις να παραμένεις όσο το δυνατόν πιο πιστός στο πρόγραμμά σου και να νιώθεις ότι είσαι λειτουργικός. Φυσικά αυτό δεν χρειάζεται να γίνεται με ψυχαναγκαστικό τρόπο αφού χρειάζονται και οι μικρές ανατροπές στο πρόγραμμα για αποφόρτιση αλλά και για την ενίσχυση της καλής σου διάθεσης.
Βάλε τη γυμναστική στο πρόγραμμά σου
Σύμφωνα με έρευνες 30 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σου γιατί η γυμναστική απελευθερώνει ενδορφίνες, τα χημικά που καταπραΰνουν τα συμπτώματα πόνου και ενισχύουν την καλή διάθεση. Σκόπιμο είναι πάντως να επιλέξεις μια μορφή άσκησης που ταιριάζει με την προσωπικότητα σου και σε ευχαριστεί. Ιδιαίτερα ευεργετικές μπορεί να αποδειχθούν και μορφές άσκησης όπως ο χορός που τονώνουν γενικά την ευεξία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Mayo Clinic η γυμναστική μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική βελτιώνοντας τη διάθεση για τις επόμενες δώδεκα ώρες μετά την άσκηση.
Μείωσε τους στρεσογόνους παράγοντες
Για να τα καταφέρεις μπορεί να πρέπει να ανασυγκροτήσεις το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να το ελαφρύνεις από περιττές υποχρεώσεις που σε αγχώνουν εντάσσοντας από την άλλη περισσότερες δραστηριότητες που σε ευχαριστούν. Επίσης αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να σχεδιάζεις τις δραστηριότητές σου βήμα – βήμα. Χώρισε τους βασικούς σου στόχους σε μικρότερα κομμάτια, συγκεντρώσου σε έναν κάθε φορά και απόφυγε να κάνεις πολλά πράγματα μαζί.
Επίλεξε έξυπνα τις παρέες σου
Αν θες μια ανεβασμένη διάθεση προτίμησε να κάνεις παρέα με άτομα αισιόδοξα, χαρούμενα και υποστηρικτικά απέναντί σου που σε αποδέχονται χωρίς να σε επικρίνουν ή καταπιέζουν. Ορισμένες φορές, λοιπόν, ίσως χρειάζεται να αυξήσεις τις κοινωνικές σου επαφές με συγκεκριμένα άτομα και να τις μειώσεις με άλλα που φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεσή σου.
Άκου μουσική
Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική είναι θεραπεία και ότι κάποια είδη της μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή μας ενώ έρευνα που διεξήχθη από το Case Western University στο Ohio έδειξε ότι η μουσική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση κατά 25%. Εννοείται ότι μπορείς να ακούς τη μουσική που σου αρέσει, είναι ωστόσο αυτονόητο ότι τραγούδια με εύθυμο ρυθμό μπορούν να σε ανεβάσουν περισσότερο.
Κάνε ελιγμούς τις απογευματινές ώρες
Γιατί; Γιατί η διάθεση σε κάποια άτομα έχει την τάση να πέφτει τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Μια καλή ιδέα θα ήταν να φροντίζεις να εντάξεις ευχάριστους αντιπερισπασμούς στο δεύτερο μισό της μέρας σου όπως π.χ. να ακούσεις μουσική, να πας μια βόλτα, να τηλεφωνήσεις σε μια φίλη, να παρακολουθείς μαθήματα οποιουδήποτε είδους, να πας γυμναστήριο ή για τρέξιμο.
Εκμεταλλεύσου έξυπνα το Internet
Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν το internet έχουν περισσότερους φίλους και υψηλότερο βαθμό κοινωνικοποίησης και ως εκ τούτου χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Παρόλα αυτά η υπερβολική ενασχόληση με τον υπολογιστή είναι τυπική σε άτομα με τάσεις απομόνωσης που είναι σύμπτωμα κατάθλιψης. Ποια είναι η σωστή αναλογία; Η ενασχόλησή σου με την τεχνολογία να μην παρεμποδίζει τη λειτουργικότητά σου ή να σε απομακρύνει από τον περίγυρό σου. Εκμεταλλεύσου λοιπόν το internet σωστά και προς όφελός σου.