Τρέχετε να ελέγξτε γρήγορα τα e-mail, απαντάτε σε ένα σχόλιο στο FB ή κάντε like στο tweet. Αναγνωρίζετε τον εαυτό σας; Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μας αποσπούν την προσοχή από τη δουλειά, περιορίζοντας τακτικά τη διαχείριση του χρόνου μας. Αποτελεί πλεονέκτημα να διαειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας στην πανεπιστημιακή, επαγγελματική και προσωπική σας ζωή. Όποιος είναι καλός στη διαχείριση χρόνου, μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητά του στο κολέγιο ή στην εργασία και γενικά έχει λιγότερο άγχος όταν σπουδάζει, εργάζεται ή έχει οικογένεια καταλήγοντας να έχει περισσότερη ενέργεια και χρόνο για την ιδιωτική του ζωή και πράγματα που τον ευχαριστούν.
Ακολουθείστε τις συμβουλές μας και θα δείτε πως θα διαχειρίζεστε πολύ καλύτερα την καθημερινότητά σας.
Θέστε τις σωστές προτεραιότητες
Αντιμετωπίζετε ένα σωρό εργασίες που πρέπει να κάνετε και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Πάρτε μια βαθιά ανάσα και διατηρήστε τη ψυχραιμία σας. Είναι καλύτερο να γράψετε σε μια κόλλα χαρτί όλα σας τα καθήκοντα ώστε στη συνέχεια να τα ιεραρχήσετε. Ξεκινήσετε πρώτα με αυτά που είναι περισσότερο επείγοντα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο αφαιρείτε την πίεση από τον εαυτό σας ενώ στη συνέχεια μπορείτε να εκτελέσετε τις άλλες σας εργασίες με πολύ πιο χαλαρό τρόπο. Κατά συνέπεια θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας με πολύ λιγότερο άγχος ενώ το αποτέλεσμα θα είναι πιο ικανοποιητικό.
Ξεκινήστε από τα δυσκολότερα καθήκοντά σας
Αν θέλετε να διαχειρίζεστε αποδοτικότερα τον χρόνο σας στο πανεπιστήμιο, την εργασία ή το σπίτι θα πρέπει να ξέρετε ότι μικρά πράγματα με τα οποία ασχολείστε παράλληλα καθώς μπαίνουν εμβόλιμα μπορούν να σας τινάξουν το πρόγραμμά σας στον αέρα. Ξεκινήστε με τις πιο δύσκολες υποχρεώσεις που απαιτούν από εσάς περισσότερο χρόνο και αυξημένη ενέργεια και στη συνέχεια όταν θα έχει επέλθει η φυσική κούραση με αυτά που είναι απλώς πιο διεκπαιρεωτικά.
Εστιάστε στις υποχρεώσεις σας
Μην σπαταλάτε χρόνο όταν έχετε έναν όγκο υποχρεώσεων που σας περιμένουν με άσκοπες συνομιλίες με συναδέλφους, συμφοιτητές ή φίλους στα social media. Προτιμήστε να κάνετε ένα διάλειμμα λίγων λεπτών πριν περάσετε στην επόμενη δουλειά σας έχοντας στο μυαλό σας να μην παρεκκλίνετε χρονικά από το ημερήσιο πλάνο σας.
Λίστα υποχρεώσεων;
Εκτός από όλα τα υπέροχα ψηφιακά εργαλεία και τις έξυπνες μεθόδους διαχείρισης χρόνου, υπάρχει και η παλιά καλή λίστα υποχρεώσεων. Εάν δεν είχατε προηγούμενη εμπειρία με μεθόδους διαχείρισης χρόνου και τείνετε να είστε πιο χαοτικοί, τότε αυτό το κλασικό εργαλείο είναι μια καλή μέθοδος για να ξεκινήσετε.
Αποκτήστε ένα σημειωματάριο, εκτυπώστε ένα πρότυπο ή αποθηκεύστε ένα έγγραφο στον υπολογιστή σας. Σε αυτή τη λίστα υπάρχει χώρος για τις καθημερινές, εβδομαδιαίες ή μακροπρόθεσμες εργασίες σας. Θα δείτε ότι ακόμα και με αυτή την απλή μέθοδο μπορείτε εύκολα να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας στις σπουδές και στη δουλειά σας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό!
Επίσης, στη λίστα υποχρεώσεων καλό θα είναι να γράφετε όλες τις εργασίες που σας εμποδίζουν να ολοκληρώσετε τη λίστα των καθηκόντων σας ώστε να δείτε πού κάνετε λάθος και τι πρέπει να διορθώσετε στον προγραμματισμό σας.
Πάψτε να είστε τόσο συγκεντρωτικοί
Αν θέλετε να περνάνε τα πάντα από εσάς είναι αυτονόητο ότι κάποια στιγμή θα πνιγείτε στις υποχρεώσεις. Δείτε τι δυνατότητες έχουν οι συνάδελφοί σας, η/ο σύντροφός σας ή τα παιδιά σας και μοιράστε τους καθήκοντα εξηγώντας τους ακριβώς πώς θέλετε να υλοποιηθούν οι καθημερινές εργασίες. Ακόμη και αν όλα δεν είναι 100% όπως εσείς τα θέλετε θα διαπιστώσετε πως δίνοντας πρωτοβουλίες σε τρίτους τους δείχνετε ότι τους εμπιστεύεστε περισσότερο κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ενώ εσείς θα μπορέσετε με απόλυτη ησυχία να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας. Αξίζει δε να τονίσουμε πως θα μπορούσατε κάθε μέρα να κάνετε μια σύσκεψη στο τέλος της ημέρας αναθέτοντας καθήκοντα, δίνοντας λεπτομερείς επεξηγήσεις και ακούγοντας την άποψη τόσο των συνεργατών σας όσο και της οικογένειάς σας προκειμένου να νιώθουν σημαντικοί και βοηθητικοί.
Μάθετε να επιβραβεύετε
Επιβραβεύστε τον εαυτό σας όταν διαπιστώνετε πως πετύχατε τους καθημερινούς σας στόχους. Αν μάθατε να ξυπνάτε πάντα την ίδια ώρα, να έχετε ένα πρόγραμμα που το τηρείτε με θρησκευτική ευλάβεια και βλέπετε βελτίωση τότε πρέπει να το γιορτάσετε καθώς σημαίνει πως έχετε κατανοήσει πού είναι το πρόβλημα και είστε πλέον ικανοί να το διαχειριστείτε.
Πηγη https://www.onmed.gr/