Όσο κι αν η θλίψη και η έλλειψη διάθεσης είναι συναισθήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την κατάθλιψη, δεν σημαίνει πως αν αυτά εμφανιστούν, πάσχεις από το συγκεκριμένο ψυχικό νόσημα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, ως κατάθλιψη ορίζεται η σοβαρή ιατρική ασθένειa που επηρεάζει αρνητικά το πώς νιώθουμε, σκεφτόμαστε και πράττουμε, με τα στοιχεία να αναφέρουν πως η διαταραχή αυτή έχει επηρεάσει περίπου 300 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο. Και όμως δεν πρέπει να οδηγείσαι στο συμπέρασμα πως αν νιώθεις θλίψη ή δεν μπορείς να κοιμηθείς, έχεις κατάθλιψη, καθώς μπορεί να είναι και κάτι άλλο.

Νόσος του Lyme

Ονομάζεται και σπουδαίος μιμητής, καθώς η νόσος αυτή εμφανίζει συμπτώματα, τα οποία ανήκουν σε άλλες ασθένειες. Γι’ αυτό κατά τη νόσο του Lyme μπορεί να έχεις πολλή κούραση και γνωστικά συμπτώματα που προκύπτουν στην κατάθλιψη.

Υποθυρεοειδισμός

Σε αυτή την περίπτωση, ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, καθώς δεν παράγει αρκετές ορμόνες, πράγμα που οδηγεί σε κούραση, αύξηση του βάρους και προβλήματα μνήμης. Μάλιστα, η κατάθλιψη μπορεί να είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού.

 

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Η συγκεκριμένη διαταραχή που ανήκει στις νευροαναπτυξιακές συνδέεται συνήθως με τα υψηλά επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να παρατηρηθεί αυξημένη κούραση, η οποία οφείλεται στην τεράστια προσπάθεια συγκέντρωσης.

 

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Όπως η κατάθλιψη, έτσι και στην περίπτωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης καταλήγεις να έχεις συμπτώματα απερίγραπτης κούρασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Ωστόσο, στο σύνδρομο ενδέχεται να έχεις επίσης συμπτώματα ζάλης, μυϊκών πόνων και πονοκεφάλων.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Ήξερες πως η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κούρασης και αλλαγές στη διάθεση, που θυμίζουν εκείνα που εμφανίζονται στην κατάθλιψη; Κι όμως είναι πιθανό. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να λύσεις την απορία σου με μία εξέταση αίματος.

 

Αναιμία

Μία παρόμοια εικόνα προκύπτει και εξαιτίας της αναιμίας, από την οποία ενδέχεται να πάσχεις, όπου δεν υπάρχουν αρκετά υγιή κύτταρα αίματος για να υποστηρίξουν το σώμα σου με οξυγόνο. Αν λοιπόν αντιμετωπίζεις κόπωση, θολούρα στον εγκέφαλο και αλλαγές στη διάθεση, μπορείς εύκολα να διαπιστώσεις αν φταίει το επίπεδο του αιματοκρίτη σου.

 

Πηγη https://www.shape.gr

Προηγούμενο άρθρο3 τρόποι για να εργαζόμαστε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά
Επόμενο άρθροΑυτά είναι τα φαγητά που μπορείς να μαγειρέψεις για τον σκύλο σου