Ποιος δεν θα ήθελε να γνωρίζει ποιο είναι το “κλειδί” για να μπορεί να έχει μια ευτυχισμένη προσωπική ζωή; Ήταν, λοιπόν, θέμα χρόνου οι επιστήμονες να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που απαιτείται για να έχει κανείς τη δυνατότητα να αντεπεξέρχεται με επιτυχία στις προκλήσεις των διαπροσωπικών σχέσεων. Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε με επικεφαλής τον διακεκριμένο Αμερικανό ψυχολόγο δρ. Robert Epstein από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και κατέληξε σε μια σειρά από 7 βασικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για τη σύναψη σχέσεων που διαρκούν και προσφέρουν ικανοποίηση. Τα καλά νέα; Ακόμα κι αν δεν διαθέτεις κάποιο ή κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορείς να τα αποκτήσεις ή να τα βελτιώσεις, λέει ο ειδικός. “Όπως κι αν είναι η προσωπικότητά σου ή η κατάσταση που επικρατεί στη σχέση σου, εξασκώντας αυτές τις δεξιότητες θα καταφέρεις να την κάνεις να λειτουργήσει καλύτερα” σχολιάζει. Εσύ, τι “βαθμό” πιστεύεις ότι παίρνεις σε καθένα από αυτά;

Επικοινωνία

Περιλαμβάνει ένα ολόκληρο εύρος δεξιοτήτων όπως την ικανότητα να ακούς τον άλλο, να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου με ειλικρίνεια, να αντιμετωπίζεις την κριτική με ωριμότητα και να δίνεις το περιθώριο στον άλλο να εκφράζει τα συναισθήματά του.

Επίλυση διενέξεων

Ευτυχισμένα δεν είναι τα ζευγάρια που δεν μαλώνουν ποτέ. Είναι εκείνα που αποτελούνται από άτομα τα οποία μπορούν να καυγαδίσουν “σωστά”, γνωρίζοντας πώς να μην δίνουν προεκτάσεις στην αντιπαράθεσή τους αλλά να παραμένουν στο θέμα, ξέρουν να ζητούν συγνώμη και να συγχωρούν και πότε είναι σκόπιμο να αφήσουν τη συζήτηση για κάποια άλλη στιγμή που θα μπορούν να την ολοκληρώσουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία και ωριμότητα.

 

Οικειότητα

Πόσο καλά γνωρίζεις το σύντροφό σου; Ξέρεις ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα; Τι νούμερο παπούτσι φοράει; Πώς έλεγαν το σκύλο που είχε όταν ήταν παιδί; Μετά την επικοινωνία, ο πιο απλός αλλά ουσιαστικός τρόπος να δείξεις στον άλλον ότι ενδιαφέρεσαι για εκείνον είναι φροντίσεις να μάθεις όσο περισσότερα γίνεται για τη ζωή, τα ενδιαφέροντα, τις επιθυμίες του. Με αυτό τον τρόπο είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσεις και να ανταποκριθείς και στις ανάγκες του.

Αυτογνωσία 

Δεν μπορείς να κάνεις μια καλή σχέση με κάποιον άλλον εάν πρώτα δεν έχεις καταφέρει να αποκτήσεις μια εξαιρετική σχέση με τον εαυτό σου. Για να γίνει αυτό χρειάζεται όχι μόνο να αναγνωρίσεις ποια είναι τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου αλλά και να προσπαθείς να γίνεις καλύτερος, να εργάζεσαι για να πετύχεις τους στόχους σου και να αναζητάς ό,τι θετικό έχει να σου προσφέρει κάθε εμπειρία, ακόμα κι αν είναι δυσάρεστη.

 

Σεξουαλικότητα και ρομαντισμός 

Οι άνθρωποι που σημειώνουν υψηλό σκορ σ΄αυτούς τους τομείς αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια στις ιδιωτικές στιγμές τους, θέλουν να είναι ελκυστικοί για το σύντροφό τους, δεν κατηγορούν τον άλλο όταν δεν παίρνουν την ικανοποίηση που ζητούν από τη σχέση και γνωρίζουν ότι σε μια σχέση είναι σημαντικό να δίνεις και να παίρνεις απόλαυση.

 

Διαχείριση του στρες 

Έχεις μάθει να βρίσκεις τρόπους να αντιμετωπίσεις το στρες, όπως διαλογισμό, τεχνικές αναπνοής ή άλλες; Όταν γνωρίζουμε πώς να αποφεύγουμε ή να καταπολεμούν τις αγχώδεις καταστάσεις, είμαστε πιο ικανοί να αγαπήσουμε και να υποστηρίξουμε το σύντροφό μας.

Προηγούμενο άρθροΈρχεται μια ωραία μέρα και είσαι 55-65
Επόμενο άρθροΠράγματα που δεν γνωρίζατε για το κλάμα