Η επιθυμία για γάμο και παιδιά

Ναι, ο θεσμός της οικογένειας έχει δεχτεί σφοδρή φεμινιστική κριτική – και δικαίως. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από το σεξισμό δεν θα υπήρχαν άνθρωποι που θα επέλεγαν τη μονογαμία, ούτε ότι η δημιουργία οικογένειας οδηγεί αυτομάτως στην καταπίεση. Το κυριότερο πρόβλημα με τον γάμο είναι ότι επί αιώνες ολόκληρους, όφειλε να είναι το όριο των γυναικείων φιλοδοξιών και η ίδια η αξία των γυναικών οριζόταν από τη σωστή επιτέλεση του ρόλου της συζύγου, στον κατάλληλο σύζυγο. Στο βαθμό που είναι συνειδητή επιλογή και των δυο σας, καλά στέφανα.

Η girly αισθητική

Τι θα φορούσαμε σε έναν ιδανικό κόσμο; Κανείς δεν ξέρει, όμως η απάντηση είναι «ό,τι θέλουμε». Κι αυτό εμπερικλείει και τις νέον τουαλέτες με ουρά και τις γκρίζες φόρμες, και τα αθλητικά παπούτσια και τα ψηλοτάκουνα, και την τέλεια αποτρίχωση και τις τριχωτές γάμπες.

Όσο κι αν υποτιμούμε τη μόδα («γυναικεία» δεν είναι κι αυτή;), παραμένει ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία που χρησιμοποιούμε, όλες και όλοι ανεξαιρέτως, για να δείξουμε κάτι από τον εαυτό μας πριν καν ξεκινήσουμε να μιλάμε. Το θέμα, λοιπόν, είναι να αισθανόμαστε ελεύθερες να εκφραστούμε στ’ αλήθεια μέσα από αυτή. Άλλωστε, όταν μιλάμε για «gender-neutral» ρούχα, πάντα αναφερόμαστε σε κομμάτια μάλλον αρρενωπά – σίγουρα, πάντως, ποτέ σε φούστες και φορέματα. Και είναι δύσκολο να αρνηθούμε τον σεξισμό που κρύβεται μέσα σε αυτή την πραγματικότητα.

10 χαρακτηριστικά που έχουν οι έξυπνες και ποθητές γυναίκες

Οι στόχοι φυσικής κατάστασης

Όλα τα σώματα είναι όμορφα. Το πιστεύουμε, το υποστηρίζουμε… και ελπίζουμε σταδιακά να το εμπεδώσουμε. Το body positivity έχει κάνει πολύ καλό σε πολλές από εμάς, όμως δεν μας έκανε ξαφνικά να λατρέψουμε κάθε εκατοστό του εαυτού μας – και ιδίως εκείνα που ήταν επί χρόνια συνδεδεμένα με τις βαθύτερες ανασφάλειές μας. Ίσως θέλεις απλώς να επιστρέψεις «στα κιλά σου». Ή ίσως όντως δεν έχεις καταφέρει ακόμη να αγαπήσεις το σώμα σου. Αν συνειδητοποιείς το δρόμο που έχεις να διανύσεις, το πιθανότερο είναι να τα καταφέρεις. Και οι ενοχές σίγουρα δεν θα επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Η έλλειψη επαγγελματικών φιλοδοξιών

Δεν έχουμε όλοι τα ίδια όνειρα. Είναι κάτι παραπάνω από κατανοητό αν τα εξαντλητικά ωράρια που απαιτούνται για την όλο και δυσκολότερη ανέλιξη στην επαγγελματική ιεραρχία δεν είναι εξίσου γοητευτικά σε όλες και όλους. Υπάρχουν άνθρωποι – άνδρες, γυναίκες και όλα τα υπόλοιπα – που θα προτιμούσαν να εργάζονται μόνο όσο χρειάζεται για να έχουν έναν αξιοπρεπή μισθό ή που θα ήθελαν να αφιερώσουν τον χρόνο τους στην οικιακή εργασία. Παρά τα στερεότυπα γύρω από το ζήτημα, ο φεμινισμός δεν αντιτίθεται σε τίποτα από τα παραπάνω. Αρκεί να είναι μόνο δυο από τις πολλές διαθέσιμες επιλογές, να γίνονται σεβαστές και να αποζημιώνονται όπως τους αναλογεί – αλλά και να είναι εξίσου διαθέσιμες σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Η συγκρατημένη σεξουαλικότητα

Η σεξουαλική απελευθέρωση των γυναικών είχε αργήσει πολύ, και ακόμη και τώρα σίγουρα δεν προσεγγίζει καν τα επιθυμητά επίπεδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν σου αρέσουν τα one night stand, αν χρειάζεσαι πέντε ή δέκα ραντεβού για να αισθανθείς άνετα και να κάνεις σεξ ή αν δεν είσαι πρόθυμη να πειραματιστείς πολύ… δεν είσαι και φεμινίστρια. Το μόνο που πρέπει να σε νοιάζει, είναι να απολαμβάνεις τις επιλογές σου.

Οι ρομαντικές ταινίες

Από εκείνες αρχίσαμε και σε εκείνες σκοπεύουμε να κλείσουμε. Δεν θα σου πούμε ότι τα love stories δεν είναι φορτισμένα με βλαβερά στερεότυπα, ούτε ότι είναι υπεράνω κριτικής. Αντιθέτως, πολύ σημαντικό συστατικό του αγώνα κατά της ανισότητας είναι να μάθουμε να «διαβάζουμε» τις αναπαραστάσεις που τη στηρίζουν. Όμως, πρώτον, δεν είναι και εύκολο να βρεις πολιτιστικά προϊόντα απαλλαγμένα από αυτές – και η παρουσία τους δεν είναι αρκετή από μόνη της ώστε να χαρακτηρίσουμε «κακή» μια ταινία. Και δεύτερον, υπάρχουν ταινίες που ξέρουμε ότι είναι κακές και τις βλέπουμε ακριβώς επειδή χρειαζόμαστε κάτι που δεν θα απαιτήσει από εμάς όλη την ενέργεια που μας άφησε μια δύσκολη ημέρα (ή εβδομάδα) στο γραφείο. Ο μόνος λόγος που είναι πάντα οι ρομαντικές κομεντί που δέχονται τόσα πυρά για τη χαμηλή τους ποιότητα, είναι ακριβώς το γεγονός ότι αρέσουν και απευθύνονται κυρίως σε θηλυκότητες.

Προηγούμενο άρθροΓιατί οι γυναίκες προτιμούν τους άντρες με γένια!
Επόμενο άρθροHealthy gut? Happy gut – 4 μυστικά για πιο υγιές έντερο