Μύθοι & αλήθειες για το καλοκαιρινό μαύρισμα | Aesthetic Anaplasis

 

Μύθος 1: Πρέπει να μαυρίσεις πριν τις διακοπές

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι πρέπει να μαυρίσουν πριν την έναρξη των διακοπών. Κάποιοι το βρίσκουν πιο seχy ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως έτσι προστατεύονται από τις κακές ακτινοβολίες του ήλιου UVA και UVB. Γι’αυτό καταφεύγουν στο solarium. Στην πραγματικότητα όμως το solarium αν και ενεργοποιεί τη μελανίνη προκαλεί ζημιά στο DNA των κυττάρων.

Μύθος 2: Το μαύρισμα είναι απαραίτητο για την βιταμίνη D

Δέκα μόλις λεπτά στον ήλιο αρκούν στους περισσότερους ανθρώπους για την παραγωγή βιταμίνης D. Το πόσο μαυρίζει κανείς ή αν κάνει ηλιοθεραπεία δεν σχετίζεται με την συγκεκριμένη βιταμίνη. Έτσι το σολάριουμ δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό που προσφέρουν λίγα μόνο λεπτά στον ήλιο, αλλά από την άλλη πλευρά η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Μύθος 3: Οι άνθρωποι με πιο σκούρα δέρματα δεν χρειάζονται αντηλιακό

Ενώ οι άνθρωποι με πολύ ανοικτό δέρμα αποφεύγουν εντελώς την έκθεση στον ήλιο, υπάρχει ο μύθος πως τα πιο σκούρα δέρματα δεν έχουν ανάγκη προστασίας. Στην πραγματικότητα όλα τα δέρματα έχουν ανάγκη όχι μόνο από αντηλιακό αλλά και πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο ειδικά τις μεσημεριανές ώρες! Οι βλαπτικές UV ακτινοβολίες προκαλούν χωρίς εξαιρέσεις τόσο καρκίνους του δέρματος όσο και πρόωρη γήρανση.

Μύθος 4: Η ηλιοθεραπεία και το solarium είναι οι μόνοι τρόποι μαυρίσματος

Το τροπικό look με το ομοιόμορφο μαύρισμα μας ομορφαίνει και είναι λογικό να το θέλουμε όλες. Όμως δεν χρειάζεται να βάζουμε το δέρμα μας σε κίνδυνο για να το πετύχουμε. Στις μέρες μας υπάρχουν προϊόντα με φυτικά συστατικά για ασφαλές self tan.

Μύθος 5: Μόνο οι UVB ακτίνες είναι βλαπτικές

Οι πιο γνωστές σε εμάς ακτινοβολίες είναι οι UVA και UVB. Οι UVB συνδέονται με τα ηλιακά εγκαύματα και την πρόκληση μελανωμάτων και διαφόρων καρκίνων του δέρματος. Οι UVA ακτινοβολίες σχετίζονται με την φωτογήρανση και επομένως είναι επίσης κακές για το δέρμα μας.

Μύθος 6: Ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι σοβαρός

Το μελάνωμα και οι διάφοροι καρκίνοι του δέρματος είναι σοβαρή υπόθεση και δεν πρέπει να θεωρούνται ως κάτι απλό. Πρέπει να φροντίζουμε τόσο να φοράμε αντηλιακό όσο και να μην κάνουμε ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες. Όμως επίσης πρέπει να παρατηρούμε το δέρμα μας για αλλαγές ακόμα κι αν προσέχουμε.

Μύθος 7: Αν δεν καιγόμαστε η ηλιοθεραπεία είναι ασφαλής

Η ηλιοθεραπεία είναι ασφαλής αν γίνεται τις κατάλληλες ώρες, για λίγη ώρα και με χρήση αντηλιακού. Μάλιστα λέγεται πως το καλύτερο μαύρισμα γίνεται υπό σκιά, κάτω από ομπρέλα. Επίσης η χρήση καπέλου είναι σημαντική για να αποφεύγουμε το κοκκίνισμα στο πρόσωπο που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση.

Προηγούμενο άρθροΔιακοπές μόνη σου; Πώς θα περάσεις καλά
Επόμενο άρθροΛίμπιντο: Το μπαχαρικό – σύμμαχος που την ανεβάζει στα ύψη