Πρέπει να το παραδεχτούμε. Πολλές από εμάς είχαμε άντρες φίλους στο σχολείο ή και στη μετέπειτα ζωή καθώς και όλες έχουμε να θυμόμαστε τουλάχιστον ένα “μαλλιοτράβηγμα” από μια “κολλητή” μας φίλη. Επίσης, αυτό που πρέπει πλέον να ξεκαθαρίσουμε είναι πως η λέξη “κολλητή” δεν υπάρχει. Ή τουλάχιστον σίγουρα δεν μπορεί να περιγράψει το ποσοστό φιλίας που έχεις με έναν άνθρωπο. Ή είναι φίλη σου ή δεν είναι. Δεν υπάρχει ενδιάμεσο στάδιο και αυτό το αντιλαμβανόμαστε καλύτερα με την πάροδο του χρόνου.

Παρόλο που πιθανότατα πληγώθηκες κάποια στιγμή από μια “φίλη” που δε σε κατάλαβε, δε σε ήξερε τόσο καλά, ή τελος πάντων είχε τα θέματά της και φέρθηκε άσχημα, δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεις το διαφορετικό δέσιμο που έχουν οι γυναίκες μεταξύ τους, σε σχέση με τις φιλίες μεταξύ άνδρων και γυναικών (οι οποίες ναι, υπάρχουν αλλά θα συζητηθούν σε ένα επόμενο κείμενο). Το να έχεις συνάψει μια δυνατή φιλία με γυναίκα, δεν μπορεί να συγκριθεί με κάτι άλλο. Εκτός του ότι είναι θέμα χαρακτήρων το πόσο θα ταιριάξετε ή και όχι, σίγουρα μπορεί να σε καταλάβει καλύτερα και να ταυτιστεί μαζί σου ή ακόμη και να πάρει το θάρρος να σου πεί χωρίς φίλτρο τη γνώμη της, να βριστείτε επειδή διαφωνείτε και μετά να τα βρείτε. Πάμε να δούμε 4 λόγους που οι γυναικείες φιλίες αξίζουν πραγματικά και μπορούν να καθορίσουν τη ζωή μιας γυναίκας.

Οι γυναίκες…

1. Καταλαβαίνονται μεταξύ τους

Τα κορίτσια καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί ο θηλυκός εγκέφαλος, οπότε όταν έχεις σκέψεις ή κάνεις πράγματα που μπορεί να φαίνονται «τρελά» ή «περίεργα» ή «σκοτεινά» σε κάποιον άντρα φίλο ή σε κάποια γνωστή σου, η φίλη σου θα είναι εκεί για να σε υποστηρίξει, να επικυρώσει τη λογική ή και τον παραλογισμό στη σκέψη σου και να σου πει πως δεν είσαι πραγματικά τρελή που αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι. Με άλλα λόγια, οι “σωστές” γυναίκες φίλες θα είναι εκεί για να σε δεχτούν χωρίς να σε κρίνουν για τα συναισθήματά σου.

2. Νιώθουν άνετα μεταξύ τους

Δεν ξέρω για σένα, αλλά εμένα προσωπικά μου αρέσει να ξέρω ότι ανάμεσα στις γυναίκες φίλες μου, μπορώ να μοιραστώ ανοιχτά πράγματα για το σώμα μου, την ψυχική μου υγεία και να κάνω κυριολεκτικά οποιαδήποτε ερώτηση σκεφτώ, χωρίς ντροπή. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να κρύψω πράγματα ή να αποφύγω ορισμένα θέματα με τις φίλες μου όπως πιθανότατα κάνω γύρω από αγόρια. Βέβαια πλέον, δεν υπάρχει λόγος ενοχοποίησης κανενός γυναικείου προβληματισμού, ούτε καν θεμάτων που έχουν να κάνουν με την περίοδο και άλλα γυναικεία θέματα υγείας και υγιεινής. Αλλά όπως και να το κάνουμε, πιο άνετα μιλάς για αυτά με μια γυναίκα που τα περνάει, παρά με έναν άντρα που πιθανότατα δεν ξέρει πως να το διαχειριστεί.

3. Προσφέρουν διαφορετικού επιπέδου ψυχολογική στήριξη

Αν και αυτό σίγουρα είναι προϊόν των προβληματικών ρόλων και προτύπων που έχει λάβει το κάθε φύλο στην εκάστοτε κοινωνία, οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο εκφραστικές σχετικά με τα συναισθήματά τους απ’ότι είναι οι περισσότεροι άνδρες. Δεν κρύβουμε από τα συναισθήματά μας. Συχνά τα αισθανόμαστε τόσο έντονα που μπορούν να μας οδηγήσουν να κάνουμε και να πούμε πράγματα που, εκ των υστέρων, φαίνονται τόσο αντίθετα από εμάς που αναρωτιόμαστε τι μας οδήγησε να φερθούμε έτσι. Έτσι η γυναικεία υπερανάλυση που προκύπτει απο την συνεχόμενη έκφραση συναισθημάτων, μπορεί σίγουρα να είναι στοιχείο αρνητικό που είτε φουντώνει τις ανασφάλειες είτε παιδεύει το μυαλό μας εως ότου συνειδητοποιήσουμε αυτό που πρέπει, αλλά είναι πανω απ’ όλα  στοιχείο γυναικείο.

4. Οι γυναίκες κάνουν τις άλλες γυναίκες δυνατότερες

Ας μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό όμως. Τη γυναικεία αλληλεγγύη. Οι γυναικείες φιλίες είναι σημαντικές επειδή η σύνδεση με άλλες ισχυρές γυναίκες κάνει εμάς τις ίδιες δυνατότερες στο τέλος της ημέρας. Δυστυχώς, έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει πως ζούμε σε έναν κόσμο που προσπαθεί να μειώσει τις γυναίκες και εκτοπίζει πολύ συχνά τα συναισθήματα και τις απόψεις μας. Μας λένε ότι είμαστε πολύ ευαίσθητεςπολύ συναισθηματικές και ότι έχουμε το βάρος και είμαστε υπόλογες για  όλα τα κακά πράγματα που μας συμβαίνουν. Προφανώς και όχι. Ένας από τους βασικούς τρόπους του να μην πέσεις στην παγίδα να κατηγορείς τον εαυτό σου για πράγματα τα οποία δεν ευθύνεσαι, είναι να περιβάλλεσαι από άλλες εξίσου δυνατές γυναίκες που θα σου θυμίζουν με την πρώτη ευκαιρία, πόσο ξεχωριστή και δυνατή είσαι. Όταν θα συνειδητοποιήσεις πως εμείς οι γυναίκες έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε η μια την άλλη παρά την όλη αρνητικότητα και καταπίεση που κυκλοφορεί εις βάρος μας στον κόσμο σήμερα, σίγουρα θα κατανοήσεις την έννοια του Women Empowerment και θα αισθάνεσαι την έννοια του ανήκειν.

ΠΗΓΗ: ELLE

Προηγούμενο άρθροΠώς βιώνεται η αληθινή Δημοκρατία
Επόμενο άρθροΝα επιμένεις στην αγάπη!