Η αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι για την ηλικία τους, θα μπορούσε να αντανακλάται στην υγεία, στη φυσική τους κατάσταση αλλά και στην ευημερία τους, σημειώνουν ερευνητές.

Νιώστε νεότερος για να ζήσετε περισσότερο. Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά έρευνες έχουν συνδέσει την αισιοδοξία και την καλή διάθεση με το προσδόκιμο ζωής. Έτσι, οι ηλικιωμένοι που αισθάνονται τρία ή τέσσερα χρόνια μικρότεροι από την ηλικία τους, έχουν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνους που αισθάνονται μεγαλύτεροι ή έχουν αποδεχθεί την ηλικία, αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία καταγράφοντας τη συμπεριφορά, αλλά και την εξέλιξη της υγείας 6.489 ανθρώπων, μέσης ηλικίας 65,8 ετών.
Οι περισσότεροι (69,6%) αισθάνονταν τρία με τέσσερα χρόνια μικρότεροι από την ηλικία τους, ενώ το 25,6% είχαν την αίσθηση της ηλικίας τους και το 4,8% είχε την εντύπωση ότι είναι μεγαλύτεροι κατά έναν τουλάχιστον χρόνο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, παρακολουθήθηκαν για 99 μήνες και τα συμπεράσματα ήταν εντυπωσιακά: το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 14,3% μεταξύ εκείνων που αισθάνονταν νεότεροι, 18,5% για εκείνους που αισθάνονταν σύμφωνα με την ηλικία τους και 24,6% για εκείνους που αισθάνονταν μεγαλύτεροι, σύμφωνα με την έρευνα.
“Οι μηχανισμοί που διέπουν αυτές τις συσχετίσεις θα πρέπει να μελετηθούν περισσότερο, καθώς επεκτείνονται σε ένα ευρύτερο φάσμα συμπεριφορών, που σχετίζονται με την εξασφάλιση της καλής υγείας. Για παράδειγμα, συσχετίζονται με τη διατήρηση ενός σωστού βάρους, με την πειθαρχία στις προτεινόμενες από τους γιατρούς θεραπείες, αλλά και με καθημερινές δραστηριότητες και συνήθειες.
Επίσης η “αισιοδοξία” βοηθά στην επίτευξη μίας αίσθησης αυτοελέγχου”, λένε οι ερευνητές. Η αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι για την ηλικία τους, θα μπορούσε να αντανακλάται στην υγεία τους, στη φυσική τους κατάσταση αλλά και στην ευημερία τους, σημειώνουν οι ερευνητές.
Σίγουρα οι “αισιόδοξοι” ακολουθούν πιο εύκολα τις συμβουλές των γιατρών, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν το κάπνισμα. Και αυτό έχει άμεση επίπτωση στην υγεία τους αλλά και στο χρόνο ζωής. Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα συμπεράσματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε καπνίστριες στη Βρετανία και την οποία δημοσιεύει το περιοδικό Lancet, η οποία καταδεικνύει ότι οι γυναίκες που εγκαταλείπουν το κάπνισμα πριν κλείσουν τα 40, κερδίζουν εννέα χρόνια ζωής σε σχέση με εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν. Εάν μάλιστα κόψουν το κάπνισμα στα 35 τους, τότε κερδίζουν δέκα χρόνια ζωής. Εντούτοις, το προσδόκιμο ζωής των πρώην καπνιστών είναι χαμηλότερο από ό,τι εκείνων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
Ανάλογα θετικές επιπτώσεις έχουν και οι παροτρύνσεις των ιατρών για συστηματική σωματική και πνευματική άσκηση. Παράλληλα, οι πιο «αισιόδοξοι» είναι εκείνοι που προσπαθούν περισσότερο για να εξασφαλίσουν περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια ζωής, με αποτέλεσμα να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να εφαρμόζουν με σχολαστικότητα τις ιατρικές θεραπείες, να αφιερώνουν χρόνο στην πρόληψη και να έχουν καλύτερη ψυχολογία στην αντιμετώπιση τυχόν ιατρικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.
Συμπέρασμα; Αισθανθείτε νέοι για να ζήσετε περισσότερα χρόνια με υγεία και καλή διάθεση.

 

 

Προηγούμενο άρθροΠώς να ξεπεράσω τη χαμηλή αυτοπεποίθηση;
Επόμενο άρθροΠοια λάθη στη γλώσσα του σώματος πρέπει να αποφεύγουμε